Šį mėnesį kariuomenės vadu tapęs generolas Patrickas Sandersas sakė, kad Maskvos išpuoliai prieš kaimynę kelia „aiškų ir realų pavojų“ Vakarų „suverenumo ir demokratijos principams“.

Daug temų palietusioje kalboje, pasakytoje perimant šias pareigas, jis teigė, kad Britanijos ginkluotosios pajėgos turi reaguoti spartindamos savo modernizavimo planus ir nedelsdamos padidinti kovinę parengtį drauge su NATO sąjungininkais.

„Tai yra mūsų 1937-ųjų akimirka“, – sakė P. Sandersas surinkusiems Londone veikiančiame Karališkajame jungtinių tarnybų institute (RUSI), primindamas Vakarų sąjungininkių bandymus pažaboti nacistinės Vokietijos agresiją prieš Antrąjį pasaulinį karą.

„Mes nekariaujame. Turime veikti greitai, kad nesugebėję suvaldyti teritorinės ekspansijos nebūtume į įtraukti“ į karą, sakė jis.

P. Sandersas pridūrė, jog „pavojinga“ būtų manyti, kad Rusijos agresija baigsis sulig Ukraina. Jis prognozavo, kad po Ukrainos Maskva kels „dar didesnę grėsmę Europos saugumui nei iki tol“.

„Rusijos invazija mums priminė seną ir patikrintą taisyklę, kad jei norite išvengti konflikto, geriau būkite pasirengę kovoti“, – sakė B. Sandersas.

Antradienį Madride į aukščiausiojo lygio susitikimą susirinkusios NATO narės paskelbė, kad karinis aljansas padidins savo aukštos parengties pajėgas nuo 40 000 iki 300 000 karių.

Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šį žingsnį pavadino „didžiausia mūsų kolektyvinės gynybos ir atgrasymo pertvarka nuo Šaltojo karo laikų“.

Pasak P. Sanderso, Ispanijos sostinėje vykstantis NATO viršūnių susitikimas yra proga JK pademonstruoti savo „ilgalaikius įsipareigojimus sąjungininkams“ ir „parodyti pavyzdį“ mobilizuojant kariuomenę.

Jis pabrėžė, jog ateinančiais metais kariuomenė daugiausia pastangų dės į mobilizaciją, kad „padėtų užkirsti kelią karui Europoje ir būtų pasirengusi kovoti ir laimėti kartu su mūsų NATO sąjungininkais“.

„Tai bus sunkus darbas, [pareikalausiantis] visos kartos pastangų, todėl tikiuosi, kad visi kariai pasirengs, sunkiai treniruosis ir į jį įsitrauks“, – pridūrė jis.

Kariuomenės vadas taip pat palaikė JAV ir JK poziciją dėl Ukrainos įnirtingo ginklavimo kovai su Rusija.

„Dabar atėjo metas ginti mus apibūdinančias demokratines vertybes, – sakė B. Sandersas. – Dabar yra ta akimirka, kai reikia padėti mūsų drąsiems sąjungininkams ukrainiečiams jų narsioje kovoje.“

„Tai akimirka, kai kartu su savo draugais ir partneriais siekiame išsaugoti taiką visoje likusioje Europoje“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją