Rusijos pajėgos šeštadienį visiškai užėmė šį rytinį Ukrainos miestą, pranešė abi pusės, patvirtindamos didžiausią Kyjivo nesėkmę mūšio lauke per daugiau nei mėnesį.

„Žinoma, buvo gėda, nes buvo įdėta daug pastangų apginti miestą – tai tęsėsi mėnesius“, – sakė 24 metų kareivis Danylo, kuris teigė buvęs tarp beveik paskutinių išvykusių.

„Bet... mes nesame per daug nusiminę, nes taip pat norime gyventi“, – kalbėjo jis.

Jis ir kitas kareivis Antonas, kuris taip pat išvyko paskutinėmis dienomis, duodami interviu pasakojo apie savo atsitraukimą per Šiaurinio Doneco upę.

Jie kalbėjosi su „Reuters“ Slovjanske – mieste, esančiame maždaug 60 km į vakarus nuo Sjeverodonecko, kuris dabar tapo vienu iš pagrindinių Ukrainos tvirtovių ginant pramoninį Donbaso centrą, į kurį dabar sutelktas Rusijos puolimas.

„Saugumo sumetimais daugiausia tai vyko tamsoje. Persikėlimo vietos buvo nuolat keičiamos, nes jos taip pat buvo apšaudomos“, – pasakojo Danylo.

Jis teigė, kad, kiek jam žinoma, atsitraukimo metu niekas nežuvo.

Antonas sakė, kad Sjeverodonecko gynėjai baiminosi Mariupolio gynėjų, kurie slapstėsi „Azovstal“ plieno gamykloje, likimo.

Sjeverodonecke Ukrainos pajėgos taip pat buvo nustumtos į pramonės zoną – į „Azot“ chemijos gamyklą.

„Buvo daug civilių, karių ir viskas judėjo link mūsų apsupimo“, – pasakojo Antonas ir kaltino Rusijos kariuomenę, kad ši naudoja „išdegintos žemės“ taktiką.

„Jei tai būtų tik pėstininkai, mes galėtume gintis, bet jų taktika yra sugriauti visus pastatus, sugriauti viską ir mes tiesiog neturime kur įsitvirtinti, nėra kur vykdyti pozicinio karo, nėra kur gintis“, – aiškino jis.

„Jie tikrina mūsų ištvermę. Nėra logiškų paaiškinimų tokiems veiksmams, jie tiesiog bando mus išsekinti, tokia jų taktika", – sakė jis.

Antonas sakė, kad gynėjams buvo liepta trauktis, nes dėl didelių nuostolių nebuvo prasmės toliau laikytis. Jis sakė manantis, kad Rusijos pajėgos patyrė daug didesnių nuostolių.

„Kai tu kovoji už kiekvieną gatvę, kiekvienas šios žemės lopinėlis tampa tavo namais ir tu kovoji už visa tai. Sunku [priimti tokį sprendimą], bet toks įsakymas, o tai reiškia, kad taip elgtis yra teisinga“, – kalbėjo Ukrainos gynėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją