„Putinas turėjo tris būdus pergalei pasiekti, tačiau jie nepasiteisino“, – pareiškė A. Piontkovskis.

Anot publicisto, pirmasis iš jų – žaibo karas, t. y. metodas, kurį rusai taikė Čekoslovakijoje 1968 m., kai SSRS ir sąjungininkų pajėgos nuvertė Čekoslovakijos vyriausybę ir okupavo šalį, kad sustabdytų Prahos pavasario reformas.

Tada jie panaudojo aviaciją, įsibrovė į Centro Komiteto pastatą, suėmė Čekoslovakijos Socialistinės Respublikos vadovus ir išvežė juos į Maskvą. Bet tokia taktika Ukrainoje nedavė norimo rezultato.

Antrasis – pasinaudoti savo įtaka trijų galingų Europos valstybių vadovams ir priversti Ukrainą pasirašyti žeminančią sutartį, kuri sunaikins jos valstybingumą, paaiškino A. Piontkovskis.

Paskutinysis būdas V. Putinui laimėti karą su Ukraina – branduolinis šantažas. Visgi, kaip pabrėžė publicistas, šis būdas irgi nepasiteisino.

A. Piontkovskis atkreipė dėmesį, kad būtina skirti branduolinį šantažą ir branduolinio ginklo panaudojimą. Anot jo, tai visiškai skirtingi dalykai. Branduolinis šantažas gali būti sėkmingas, juo V. Putinas kliaujasi nuo 2007 m.

Būtent dėl branduolinio šantažo Ukraina nebuvo priimta į NATO – neva ji neatitinka jokių aukštų kriterijų. Kita vertus, Albanija ir Šiaurės Makedonija seniai „pasiekė“ tokį aukštą geopolitinį lygį.

Dėl branduolinio šantažo Vakarai taip vangiai sureagavo Rusijai aneksavus dalį Gruzijos bei Krymą. Visgi dabar V. Putino šantažas, teigia A. Piontkovskis, yra neveiksmingas.

„Tai visuotinė tendencija, kuria vadovaujasi ne tik Vašingtonas. Posovietinėje erdvėje visi nustojo bijoti Putino. Todėl jis ir širsta“, – pabrėžė A. Piontkovskis.

Jo nuomone, nepaisant kai kurių laimėjimų mūšio lauke, pavyzdžiui, Sjeverodonecko užėmimo, Kremlius jau suprato, kad jo planai nesuveiks.

„Manau, kad V. Putinas pirmą kartą suprato, kad jis pasmerktas. Kad nė viena iš šių trijų kortų neveikia“, – teigė ekspertas.

Dabar Vakarai jau galutinai apsisprendė ir dėl paties V. Putino likimo, mano publicistas.

Jo teigimu, kiekvienas toks nusikaltimas, kokį birželio 27 d. Rusija įvykdė Kremenčuke, privers visą pasaulį priimti sprendimą uždaryti oro erdvę virš Ukrainos.

Anot A. Piontkovskio, dabar Vakarai nori visiško strateginio V. Putino pralaimėjimo, kad jis nebegalėtų sugrįžti.

„Vakarai jau nusprendė, ką su juo daryti“, – teigė publicistas ir paaiškino, kad jie nusprendė nebebijoti. Prie tokios nuomonės priėjo visas pasaulis, nes, jo žodžiais, pamatė V. Putino gebėjimą sukelti ukrainiečių tautai skausmą, kančias, vargus ir mirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)