Graikijos prekybinio laivyno ministras Yannis Plakiotakis sakė, kad Turkijos kontrabandininkai per pastarąsias tris dienas Graikijos salose „bandė išlaipinti“ apie 1130 pabėgėlių. Graikijos valdžia „per 24 atskirus incidentus apgręžė kontrabandos laivus“, interviu privačiai radijo stočiai „Real“ sakė ministras.

Laivai mėgino pasiekti Chijo, Koso, Lesbo, Rodo ir Samo salas, sakoma Y. Plakiotakio ministerijos pranešime. Graikijos pakrančių apsaugos pareigūnų teigimu, nė vienas laivas neįplaukė į Graikijos vandenis ir „visus užsieniečius išgelbėjo Turkijos jūrų tarnybos“. Graikijos pakrančių apsaugos tarnyba gerbė tarptautinę teisę, imdamasi „visų tinkamų priemonių veiksmingai apsaugoti Graikijos ir Europos Sąjungos jūrų sienas“, priduriama jame.

Pagalbos grupės ir žiniasklaida dažnai kaltina Atėnus organizuojant „neteisėtus migrantų išstūmimus“, Graikija kaltinimus neigia. Gegužę Graikija pareiškė, kad neleido maždaug 600 migrantų patekti į jos vandenis iš Turkijos.

Šaltinis Graikijos migracijos ministerijoje sakė, kad per pirmuosius keturis 2022 metų mėnesius į Graikiją bandė atvykti beveik 30 proc. daugiau prieglobsčio prašytojų nei per tą patį laikotarpį pernai. „Turkija ir toliau elgiasi kaip piratinė valstybė, pažeisdama tarptautinę teisę ir keldama pavojų nelaimingų žmonių gyvybėms“, – pareiškė Y. Plakiotakis, kaltindamas Ankarą užmerkiant akis į kontrabandos tinklus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją