Dokumentiniame filme „Prezidentas, Europa ir karas“, kuris buvo parodytas televizijos kanalo „France 2“ eteryje, yra devynių minučių trukmės telefoninio pokalbio tarp Vladimiro Putino ir Emmanuelio Macrono ištrauka. Remiantis dokumentinio filmo anotacija, jame atskleidžiami Eliziejaus rūmų pastarųjų šešių mėnesių diplomatijos užkulisiai, įskaitant E. Macrono bandymus užkirsti kelią karui ir jo reakciją prasidėjus invazijai.

Lyderių pokalbis įvyko vasario 20 d. ryte, smarkiai paaštrėjus situacijai Donbase, tačiau Rusijai dar nesiėmus jokių oficialių veiksmų, nors prie sienos su Ukraina seniai buvo telkiamos gausios pajėgos.

„Norėčiau, kad iš pradžių jūs pasakytumėte, kaip matote susidariusią padėtį, ir galbūt visiškai atvirai, nes kalbamės akis į akį, įvardytumėte savo tikslus“, – tokiais žodžiais pokalbį pradėjo E. Macronas.

„Ką aš galiu pasakyti, patys matote, kas vyksta“, – atsakė V. Putinas, o paskui Ukrainos prezidentą apkaltino melu, o patį E. Macroną – noru peržiūrėti Minsko susitarimus dėl situacijos Donbase sureguliavimo.

Prancūzijos prezidentas nesutiko su tokiu teiginiu, todėl abu prezidentai karštai apsikeitė nuomonėmis. Į V. Putino skundus, kad niekas „negirdi“ separatistų pasiūlymų, E. Macronas atšovė: „Mums nusispjauti į separatistų pasiūlymus!“ Jis turėjo omenyje, kad separatistų pasiūlymai nėra Minsko susitarimų dalykas.

Galiausiai V. Putinas priėmė E. Macrono pasiūlymą susitikti su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentu Joe Bidenu, tačiau pareikalavo, kad susitikimo data kol kas nebūtų skelbiama, nes reikia tinkamai pasiruošti. Pokalbis baigiasi V. Putino žodžiais: „Neslėpsiu, kad kaip tik norėjau pažaisti ledo ritulį. Su jumis kalbuosi iš ledo arenos.“

Kremliaus pranešime apie vasario 20 d. įvykusį pokalbį galimas susitikimas su J. Bidenu nebuvo paminėtas. Kitą dieną įvykusiame Rusijos saugumo tarybos posėdyje, kurio metu buvo aptariamas Donbaso separatistinių respublikų pripažinimo klausimas, V. Putinas užsiminė apie Prancūzijos pasiūlymą, bet pažymėjo, kas jis yra nekonkretus.

Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Sergejus Naryškinas pasiūlė Vakarams duoti „paskutinį šansą“ surengti derybas, bet išgirdęs V. Putino klausimą „Nejaugi jūs siūlote pradėti derybų procesą?“ persigalvojo ir iš pradžių prakalbo apie DLR ir LLR prijungimą prie Rusijos, o po dar vieno V. Putino klausimo – apie jų nepriklausomybės pripažinimą.

Skirtingai nuo, pavyzdžiui, JAV prezidento, E. Macronas ir prasidėjus karui keletą kartų skambino V. Putinui. Jis sakė, kad jam nėra malonu tai daryti, tačiau ryšių palaikymas su Rusija yra būtinas taikos labui.

Kremlius kol kas nepakomentavo prancūzų dokumentinio filmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)