24 metų Sofija Sapega buvo sulaikyta kartu su Baltarusijos opozicijos aktyvistu 27 metų Romanu Protasevičiumi 2021 metų gegužę, kai Baltarusijoje buvo nutupdytas iš Graikijos į Lietuvą skridęs lėktuvas. Rusijos pilietei S. Sapegai buvo pareikšti septyni baudžiamieji kaltinimai, įskaitant „socialinės neapykantos kurstymą“ bei „smurtą ar grasinimus“ policijai, praėjusį mėnesį ji buvo nuteistas kalėti šešerius metus.

Pirmadienį laikraštis „Sovetskaja Belarus“, oficialus A. Lukašenkos biuro ruporas, pranešė, kad S. Sapega paprašė prezidento malonės. Apie tai paskelbta po A. Lukašenkos derybų Rusijoje su prezidentu Vladimiru Putinu savaitgalį.

Birželio pradžioje A. Lukašenka pareiškė, kad gali pasigailėti S. Sapegos. „Turime išspręsti šią problemą, – tuomet sakė jis. – Galime perkelti Rusijos pilietę į Rusiją. Tegul ji ten atlieka bausmę. Arba jie gali daryti ką nori“.

R. Protasevičius 2019 m. pabėgo į Europą, iš kur vadovavo „Nexta Telegram“ kanalams – pagrindinei Baltarusijos opozicijos žiniasklaidai, padėjusiai sutelkti protestuotojus per istorinius mitingus prieš ginčijamą A. Lukašenkos perrinkimą 2020 metais.

Po areštų buvo parodyti vaizdo įrašai, kuriuose R. Protasevičius ir S. Sapega „prisipažino“. Pasak jų šalininkų, jie buvo įrašyti per prievartą ir yra įprasta režimo taktika spausti kritikus. R. Protasevičius vis dar yra namų arešte Baltarusijoje ir laukia teismo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)