Vadinamąją BRICS organizaciją sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika (PAR).

Šiose šalyse gyvena daugiau nei 40 proc. pasaulio gyventojų, joms kartu tenka beveik ketvirtadalis pasaulinio bendrojo vidaus produkto (BVP).

Trys BRICS narės – Kinija, Indija ir PAR – susilaikė nuo balsavimo dėl JT rezoliucijos, kuria pasmerkiama Rusijos invazija, o prezidentas Vladimiras Putinas paragino šias šalis nepalaikyti Vakarų šalių, pasibaisėjusių Ukrainos užpuolimu.

Penkios minėtos šalys vėlai ketvirtadienį paskelbtoje deklaracijoje nurodė „palaikančios Rusijos ir Ukrainos derybas“, tačiau nepasiūlė būdų, kaip užbaigti karą.

Šalys nurodė „aptarusios nerimą keliančią humanitarinę padėtį Ukrainoje ir susijusiose šalyse“ ir išreiškė paramą tarptautinėms agentūroms, „teikiančios humanitarinę pagalbą“.

JAV ir ES įvedė virtinę sankcijų Rusijos atžvilgiu po vasario 24 dieną pradėto įsiveržimo į Ukrainą.

Tuo tarpu Kinija ir Indija vengė smerkti invaziją, nesiryždamos sugadinti tvirtų karinių ir prekybinių ryšių su Maskva.

PAR, viena iš nedaugelio Afrikos šalių, turinčių diplomatinę įtaką už žemyno ribų, taip pat atsisakė pasmerkti Rusiją, kad apsaugotų svarbius ekonominius ryšius.

Praėjusią savaitę kinų lyderis Xi Jinpingas telefonu patikino V. Putiną, kad rems pagrindinius Maskvos interesus, susijusius su „suverenitetu ir saugumu“.

V. Putinas ketvirtadienį paragino Brazilijos, Indijos, Kinijos ir PAR vadovus bendradarbiauti susidūrus su „savanaudiškais Vakarų veiksmais“ ir sukurti „vienijantį, pozityvų kursą formuojant tikrai daugiapolę tarpvalstybinių santykių sistemą“.

Trečiadienį sakytoje kalboje Xi Jingpingas taip pat kritikavo JAV ir Europos Sąjungos sankcijas Maskvai, vadindamas šias priemones „bumerangu ir dviašmeniu kardu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją