Tokias išvados padarytos RSF išsiuntus komandą į Ukrainą ištirti M. Levino mirties aplinkybių.

RSF naujienų agentūrai AFP sakė, kad pateiks Hagoje įsikūrusiam Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) skundą dėl M. Levino nužudymo, ir tai bus jau šeštas toks skundas, susijęs su Rusijos invazija į Ukrainą.

M. Levino ir jo draugo, kario Oleksijaus Černyšovo, kūnai buvo rasti balandžio 1 dieną miške, esančiame maždaug už 20 km nuo Kyjivo nutolusio Moščuno kaimo pakraštyje.

Jie buvo dingę nuo kovo 13 dienos. Į tą vietovę M. Levinas buvo atvykęs rinkti medžiagos apie Rusijos karinės invazijos Ukrainoje padarinius. Tuomet tame regione prasidėjo įnirtingi susirėmimai.

Paryžiuje įsikūrusi RSF gegužės pabaigoje į Ukrainą išsiuntė tyrėjų, tarp kurių buvo ir fotografas Patrickas Chauvelis, vasarį dirbęs drauge su M. Levinu Donbaso regione.

„RSF surinkti įrodymai rodo, kad ukrainiečių fotožurnalistą Maksą Leviną ir kartu su juo buvusį draugą Rusijos pajėgos šaltakraujiškai nužudė tą dieną, kai jie dingo be žinios, prieš tai jie tikriausiai buvo tardomi ir kankinami“, – teigiama tyrime.

Tyrėjai rado kulkų įvykio vietoje. Tokios kulkos, pasak jų, paprastai naudojamos Rusijos kariuomenėje.

Kiti daiktai, pavyzdžiui, maisto davinių pakuotės, stalo įrankiai, cigarečių pakeliai ir raketų naudojimo instrukcijos, taip pat liudijo apie rusų buvimą toje vietoje.

Tyrime pateikiami du galimi scenarijai, kaip galėjo klostytis įvykiai.

Pirmas, kad M. Levinas ir jo draugas, kurio kūnas buvo sudegintas, buvo nušauti, kai juos pastebėjo rusų kareiviai.

Antras, kad jie buvo sulaikyti savo automobilyje ir prieš sušaudymą buvo tardomi ar net kankinami atskirai.

RSF perdavė Ukrainos pareigūnams daiktinius įrodymus ir nuotraukas iš įvykio vietos.

RSF duomenimis, M. Levinas yra vienas iš aštuonių žurnalistų, nužudytų nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją