BRICS verslo forume Xi sakė, kad „Ukrainos krizė yra... pavojaus signalas“, ir perspėjo, kad negalima „plėsti karinių aljansų ir siekti savo saugumo kitų šalių saugumo sąskaita“.

Įtakingam besivystančių šalių klubui BRICS priklauso daugiau kaip 40 proc. pasaulio gyventojų ir beveik ketvirtadalis pasaulio bendrojo vidaus produkto.

Trys klubo narės – Kinija, Indija ir PAR – susilaikė balsuojant dėl JT rezoliucijos, kuria smerkiama Rusijos invazija į Ukrainą.

Kinija ir Indija palaiko glaudžius karinius ryšius su Rusija ir perka daug jos naftos ir dujų.

Praėjusią savaitę Xi telefonu patikino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad Kinija parems pagrindinius Maskvos interesus, susijusius su „suverenitetu ir saugumu“ – dėl to Vašingtonas perspėjo Pekiną, kad šis rizikuoja atsidurti „klaidingoje istorijos pusėje“.

PAR, viena iš nedaugelio Afrikos šalių, turinčių diplomatinę įtaką už žemyno ribų, taip pat atsisakė pasmerkti Rusijos karinius veiksmus, kad išsaugotų svarbius ekonominius ryšius.

Xi savo kalboje taip pat užsipuolė JAV ir Europos Sąjungos sankcijas Rusijai, sakydamas, kad „sankcijos yra bumerangas ir dviašmenis kardas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją