Potvyniai kelia nuolatinę grėsmę milijonams Indijos ir Bangladešo gyventojų, bet ekspertai sako, kad dėl klimato kaitos potvyniai dažnėja ir būna didesni, mažiau prognozuojami.

Indijos šiaurės rytuose esančioje Asamo valstijoje trys žmonės žuvo nuslinkus nuošliaužoms, o dar šeši – potvynio vandenyse, pranešė nelaimių valdymo pareigūnai.

Rytinėje Biharo valstijoje žaibai nutrenkė mažiausiai 17 žmonių, pranešė valstijos nelaimių valdymo ministrė Renu Devi.

Asame tęsiasi didžiuliai potvyniai, užlieta 5 140 kaimų 33 rajonuose. Daugiau kaip 100 tūkst. kaimų gyventojų glaudžiasi laikinose prieglaudose.

Balandžio mėnesį ši valstija nukentėjo nuo anksčiau nei musonas užklupusių liūčių, kai kilo potvyniai ir žuvo 44 žmonės.

Po kelių savaičių potvyniai nuslūgo, bet vanduo vėl pakilo birželį, prasidėjus musonų sezonui, ir jau pareikalavo 71 gyvybės.

Kaimyninėje Meghalajos valstijoje nuo ketvirtadienio žuvo mažiausiai 16 žmonių, nuošliaužos ir patvinusių upių vanduo užliejo daug kelių.

Musoninės audros taip pat sukėlė niokojamus potvynius Bangladeše, kur jau žuvo dešimtys žmonių, o milijonus gyventojų potvynio vandenys atkirto nuo išorinio pasaulio.

Pirmadienį vanduo palaipsniui slūgo šiaurės rytiniame Sileto rajone, bet ten vis dar įstrigę milijonai žmonių, sakė rajono administracijos vadovas Mosharrafas Hossainas.

„Laikinos prieglaudos pilnos nukentėjusių žmonių. Kilo didžiulė maisto ir geriamojo vandens krizė. Daug kas baiminasi grįžti namo, daug kas per potvynius neteko namų“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Tačiau slūgstantis vanduo tvindo pasroviui esančius Habigandžo and Brahmanbarijos rajonus, sako pareigūnai.

Džamalpuro rajone stipri srovė iš kiemo nunešė aštuonerių metų mergaitę, ji vėliau surasta negyva, AFP sakė policijos pareigūnas Aminulas Islamas.

Smarkios liūtys taip pat tęsiasi pietrytiniuose Čitagongo kalnų rajonuose, tvindančios Čitagongo uostamiestį ir didinančios nuošliaužų pavojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją