Dalyvaudamas istorinėje Lenkijos sostinėje surengtoje politinėje diskusijoje, J.Kaczynskis sakė, jog tie, kurie su "Įstatymu ir teisingumu" pasirašė stabilizacijos paktą, - populistinė "Savigyna" ir ultrakatalikiška Lenkijos šeimų lyga - turi arba jį nutraukti, arba viešai kalbėdami rinktis žodžius, nes neatsakingi pareiškimai patraukia žiniasklaidos dėmesį ir klaidina visuomenę.

Jeigu "Savigyna" ir Lenkijos šeimų lyga nutrauktų stabilizacijos paktą, Seime neliktų daugumos, ir "tik tautos priešas galėtų prieštarauti pirmalaikiams rinkimams".

Konservatorių lyderis negailėjo kritikos žodžių Lenkijos šeimų lygos lyderiui Romanui Giertychui, kuris, pasak jo, "neretai užsiima kūryba".

Apie galimus pirmalaikius Seimo rinkimus ketvirtadienį kalbėjo ir šalies premjeras Kazimierzas Marcinkiewiczius, kuris pagrindine priežastimi nurodė stabilizacijos pakto partnerių nenorą skubiai sudaryti specialią komisiją Lenkijos bankininkystės problemoms tirti.

Kairiųjų dienraštis "Trybuna" rašo, kad pirmalaikiai rinkimai galimi tuo atveju, jeigu atsistatydins dabartinė vyriausybė ir Seimui nepavyks per mėnesį suformuoti naujo ministrų kabineto.

"Dabar lieka vienas klausimas: "Kokia rinkimų data?" Ar "Įstatymas ir teisingumas" ryšis juos surengti birželį, ar žais va banque ir sutiks su tuo, kad rinkimai įvyktų rudenį ir (partija) galėtų išsikovoti absoliučią daugumą Seime", - rašoma straipsnyje.

Visuomenės nuomonės tyrimo biuro surengta apklausa rodo, kad jei rinkimai vyktų dabar, juos laimėtų opozicijoje esanti verslą remianti Pilietinė platforma, už kurią balsuotų 26 proc. rinkėjų. "Įstatymas ir teisingumas" surinktų 2 proc. mažiau. Į Seimą patektų dar dvi partijos: "Savigyna" ir Kairiųjų demokratų sąjunga, kurioms pavyktų peržengti 5 proc. rinkimų barjerą.

Į parlamentą nepatektų kairioji Valstiečių sąjunga ir Lenkijos šeimų lyga, todėl, pasak politologų, konservatoriai ir toliau gąsdins stabilizacijos pakto partnerius pirmalaikiais rinkimais, kurie tiek "Savigynai", tiek Lenkijos šeimų lygai būtų labai nenaudingi.