ES lyderiai iki penktadienio turėtų apsispręsti dėl kandidatės statuso suteikimo Ukrainai, Moldovai ir Sakartvelui, pateikusioms prašymus dėl narystės ES netrukus, kai vasario 24 d. Maskva įsiveržė į Ukrainą.

Svarbiausios Sakartvelo demokratijos grupės paragino pirmadienio vakarą sostinėje Tbilisyje surengti „žygį už Europą“, kad „parodytų Sakartvelo žmonių atsidavimą europietiškam pasirinkimui ir Vakarų vertybėms“.

Kreipimąsi palaikė visos Juodosios jūros šalies opozicinės partijos. „Europa – istorinis pasirinkimas ir kartvelų siekiamybė, dėl kurios aukas sudėjo visos kartos“, – feisbuke parašė mitingo organizatoriai. „Laisvė, taika, ekonominis tvarumas, žmogaus teisių apsauga ir teisingumas – mus visus vienijančios vertybės, kurias garantuotų integracija į Europos Sąjungą“.

Penktadienį Europos Komisija (EK) rekomendavo Europos Vadovų Tarybai suteikti kandidatės statusą Kyjivui ir Kišiniovui, tačiau pareiškė, kad „ (iki 2022 m. pabaigos) iš naujo įvertins, kaip Sakartvelas vykdo virtinę sąlygų, prieš suteikiant kandidatės statusą“. EK taip pat rekomendavo suteikti Sakartvelui „Europos perspektyvą“, jos vadovė Ursula von der Leyen tai pavadino „didžiuliu žingsniu į priekį“ Sakartvelo kelyje galimos narystės link. „Durys plačiai atvertos“, – sakė ji ir pridūrė: „Kuo greičiau įvykdysite, tuo greičiau bus padaryta pažanga“.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ tuomet pareiškė „apgailestaujanti“, kad nerekomenduojama suteikti šaliai kandidatės statuso kartu su Ukraina ir Moldova, ir sakė, kad „pagal visus išmatuojamus parametrus (atitikties ES standartams) Sakartvelas lenkia ir Ukrainą, ir Moldovą“. „Džiaugiamės, kad šiandien Europos Komisija oficialiai patvirtino Sakartvelui Europos perspektyvą ir pasiūlė mums konkretų planą, kaip gauti kandidatės statusą“, – sakoma partijos pirmininko Iraklio Kobachidzės pareiškime. „Valdančioji komanda darys viską toliau stiprinant demokratines institucijas, saugant taiką ir garantuojant ekonominę pažangą“, – pridūrė jis.

„Sakartvelo svajonės“ vyriausybė sulaukia vis didėjančios tarptautinės kritikos dėl demokratijos smukimo šalyje, rimtai pakenkusio Tbilisio ir Briuselio santykiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją