Straipsnyje savaitraštyje „The Sunday Times“ B. Johnsonas pažymėjo, kad Ukrainos rėmėjai užsienyje turėtų neprarasti savitvardos ir stengtis užtikrinti, kad Kyjivas turėtų „strateginės ištvermės atsilaikyti ir galiausiai pelnyti pergalę“.

Penktadienį B. Johnsonas netikėtai apsilankė Kyjive, kur dieną anksčiau lankėsi Europos lyderiai iš Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Rumunijos.

Britų premjeras Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pasiūlė pradėti plataus masto Ukrainos pajėgų mokymo programą, siekdamas padėti Ukrainai kovoti su Rusijos pajėgomis.

„Laikas dabar yra gyvybiškai svarbus veiksnys“, – parašė B. Johnsonas straipsnyje, kuris internete buvo paskelbtas naktį į sekmadienį.

„Viskas priklausys nuo to, ar Ukraina savo gebėjimą ginti savo žemę sugebės sustiprinti greičiau negu Rusija galės atnaujinti savo puolimo pajėgumus. Mūsų užduotis – palenkti laiką Ukrainos pusėn.“

Straipsnyje jis pateikė keturių punktų planą dėl „nuolatinio finansavimo ir techninės pagalbos“, kurios lygiai turėtų būti palaikomi „daugelį metų“ ir galbūt didinami.

B. Johnsonas anksčiau buvo įspėjęs, kad konfliktas Ukrainoje gali užsitęsti iki kitų metų pabaigos. Tuo tarpu Ukrainos pareigūnai ne kartą paragino NATO sąjungininkus tiekti daugiau ginklų ir karinės įrangos.

Nesugebėjusios greitai užimti Ukrainos sostinės Kyjivo, Rusijos pajėgos susitelkė šalies pietuose ir rytuose.

Vakarų šalys prokremliškoms įmonėms ir asmenims paskelbė virtinę griežtų sankcijų, tačiau pastaruoju metu vis labiau nerimaujama dėl to, kad dėl šio konflikto pasaulyje vis labiau aštrėja ekonominės problemos.

Visgi B. Johnsonas, kuriam pačiam savo šalyje tenka kovoti su didžiausia per 40 metų infliacija ir sparčiai kylančiomis degalų kainomis, sąjungininkams pareiškė, jog negalima leisti, kad dėl ekonominių problemų būtų patvirtintas skubotas konflikto Ukrainoje sprendimas.

Jeigu Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui bus leista išlaikyti Ukrainoje užimtą teritoriją, pasaulis netaps „taikesne vieta“, pabrėžė jis.

„Toks pasityčiojimas būtų didžiausia agresijos pergalė Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, – pridūrė britų premjeras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės