„Ukraina aiškiai pademonstravo savo siekį ir pasiryžimą laikytis Europos vertybių ir standartų“, – penktadienį sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Komisija rekomenduoja Tarybai suteikti Ukrainai europinę perspektyvą ir kandidatės statusą“, – žurnalistams pranešė U. von der Leyen.

Europos Komisijos vadovė penktadienį, parėmusi Ukrainos kandidatūrą į ES nares, sakė, kad ukrainiečiai pasirengę mirti už galimybę sustiprinti savo ryšius su Europos Sąjunga.

„Visi žinome, kad ukrainiečiai pasirengę mirti už Europos perspektyvą. Mes norime, kad jie gyventų kartu su mumis dėl Europos svajonės“, – sakė U. von der Leyen žurnalistams, paskelbusi EK rekomendaciją Ukrainai suteikti kandidatės statusą.

Ukrainai ir Moldovai siūloma kandidatės statusą suteikti iš karto, tuo metu Sakartvelui keliamos papildomos sąlygos siekiant kandidatės statuso.


Ukraina pateikė paraišką dėl narystės ES praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija vasario pabaigoje pradėjo invaziją. Moldova ir Sakartvelas pateikė tokias pat paraiškas.

Remdamiesi Komisijos rekomendacija, ES vadovai dabar turi nuspręsti, kaip elgtis toliau. Sprendimas gali būti priimtas jau kitą savaitę, kai vadovai susirinks į aukščiausiojo lygio susitikimą Briuselyje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pasveikino Europos Komisijos rekomendaciją Ukrainai suteikti kandidatės į Europos Sąjungą statusą.

„Tai pirmas žingsnis narystės ES kelyje, kuris neabejotinai priartins mūsų pergalę“, – socialiniuose tinkluose rašė V. Zelenskis ir pridūrė, kad yra dėkingas“EK vadovei Ursulai von der Leyen ir „kiekvienai EK narei už istorinį sprendimą“.

EK pirmininkė praėjusį šeštadienį pranešė, kad jos vadovaujama vykdomosios valdžios institucija „iki ateinančios savaitės pabaigos“ pateiks galutinę išvadą, ar Ukrainai turėtų būti suteiktas kandidatės įstoti į Europos Sąjungą statusas.

„Šiandieninės diskusijos leis mums užbaigti savo vertinimą iki kitos savaitės pabaigos“, – U. von der Leyen sakė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui per iš anksto neskelbtą vizitą Kyjive.

Tai buvo pirmas kartas, kai ES viešai nurodė tikslų laiką, kada Komisija pateiks savo nuomonę. Galutinį sprendimą, ar suteikti šį statusą, dar turės priimti visos 27 bloko narės. Kandidatės statusas – vienas pirmųjų žingsnių narystės ES link.

Anksčiau Vakarų šalys, įskaitant Vokietiją, Prancūziją, skeptiškai vertino galimybes paspartinti Kyjivo narystę ES ir teigė, kad tam gali prireikti kelių dešimtmečių.

Volodymyras Zelenskis

Vis dėlto šią savaitę vizito Ukrainoje metu Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos lyderiai pareiškė pritariantys, kad Kyjivui nedelsiant būtų suteiktas oficialus kandidato statusas.

Tačiau Bendrijoje abejonės dar neišsklaidytos – dalis šalių mano, kad jei ne Rusijos karas, Ukrainos narystės siekiai nė nebūtų svarstomi. Pasak kritikų, iki Kremliaus invazijos Kyjivui priekaištauta dėl per lėtai judančių reformų, ypač antikorupcinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)