Per interviu BBC S. Lavrovas kategoriškai neigė faktą, kad Rusija „įsiveržė“ į Ukrainą, esą, tiesa ta, kad Maskva „paskelbė specialiąją karinę operaciją, nes nebebuvo kito kelio, kaip kitaip paaiškinti Vakarams, kad Ukrainos traukimas į NATO yra nusikalstamas veiksmas“.

Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas pakartojo Vladimiro Putino žodžius, kad jo pajėgų operacija Ukrainoje yra skirta „denacifikuoti“ kaimyninę valstybę.

Rusijos diplomatijos vadovo teigimu, Ukrainoje, esą, yra nacių. BBC žurnalistas S. Lavrovui pacitavo Jungtinių Tautų ataskaitą apie Ukrainos Jahidnės kaimą Černihivo regione, kurioje teigiama, kad „360 gyventojų, tarp kurių 74 vaikai ir penki neįgalūs asmenys Rusijos ginkluotųjų pajėgų 28 dienas buvo kalinami mokyklos rūsyje... Ten nebuvo tualeto, vandens... Dešimt vyresnio amžiaus asmenų neišgyveno“.

Paklaustas, ar ta Jungtinių Tautų ataskaita yra apie tai, ką Rusija daro „kovodama su naciais“, S. Lavrovas pareiškė, kad „labai apmaudu,... bet užsienio diplomatai, tarp kurių ir Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius ir kiti Jungtinių Tautų atstovai, patiria Vakarų spaudimą. Ir labai dažnai tampa Vakarų ruporais, pūsdami tą melagienų burbulą“.

„Rusija nėra nei balta, nei pūkuota. Rusija yra tokia, kokia yra. Ir mums visai dėl to ne gėda“, – BBC akcentavo S. Lavrovas.

Delfi primena, kad neseniai S. Lavrovas patyrė pažeminimą.

Rusijos užsienio reikalų ministras užsipuolė Europos šalis, neleidusias jo lėktuvui nuskristi į Serbiją, sakydamas: „Įvyko tai, kas neįsivaizduojama.“

Rusijos diplomatijos vadovas pareiškė, kad Šiaurės Makedonijos, Juodkalnijos ir Bulgarijos atsisakymas suteikti leidimą Rusijos valstybiniam lėktuvui nuskristi į Serbiją, dėl ko teko atšaukti vizitą minėtoje šalyje, yra „beprecedentis ir nesuvokiamas protu“.

„Kilo labai daug klausimų dėl reakcijos į tokį precedento neturintį sprendimą, kurį priėmė kai kurios Šiaurės Atlanto aljanso valstybės narės, sprendimą, užkirtusį kelią planuotam Rusijos užsienio reikalų ministro vizitui Serbijos Respublikoje“, – pirmadienį per spaudos konferenciją kalbėjo S. Lavrovas.

Jis piktinosi, esą veiksmai šalių, uždraudusių skrydį, „nesuvokiami protu ir gluminantys“.

„Suvereniai valstybei neleista pasinaudoti teise į užsienio politiką. Užblokuota tarptautinė Serbijos veikla, bent jau kol kas tik Rusijos kryptimi“, – pridūrė jis.

Šiaurės Makedonija, Bulgarija ir Juodkalnija atsisakė leisti S. Lavrovo lėktuvui skristi į Belgradą per jų oro erdvę, pranešė Serbijos dienraštis „Vecernje Novosti“.

Aukšto rango Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas patvirtino, kad vizitas atšauktas, jis „Interfax“ sakė: „Mūsų diplomatija dar neįvaldė teleportacijos.“

Dėl Rusijos karo Ukrainoje Vakarai taiko S. Lavrovui sankcijas. Europos Sąjunga dėl invazijos taip pat uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams. S. Lavrovas turėjo lankytis Serbijoje, jis ketino aptarti Rusijos energijos tiekimą šaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)