Praėjusį mėnesį Pchenjanas paskelbė apie pirmuosius koronaviruso atvejus ir aktyvavo „aukščiausio lygio epidemijos prevencijos sistemą“, o lyderis Kim Jong Unas pats ėmėsi vadovauti vyriausybės reagavimui į šią problemą.

Nepaisant to, virusas smogė neskiepytai 25 mln. gyventojų populiacijai: iki šiol, remiantis valstybinės žiniasklaidos paskelbtais duomenimis, užregistruota daugiau kaip 4,5 mln. „karščiavimo“ atvejų ir 73 mirties atvejai.

Negana to, oficialioji naujienų agentūra KCNA šią savaitę paskelbė apie naują „ūmią žarnyno epidemiją“ Pietų Hvanghės provincijoje, o Kimas paragino pareigūnus „kuo greičiau suvaldyti epidemiją“.

Galimas daiktas, kad padėtis rimta, nes Kim Yo Jong, įtakingoji Kimo sesuo, buvo viena iš grupės aukštų pareigūnų, kurie, kaip pranešama, asmeniškai aukojo pagalbai skirtų vaistų.

Penktadienį KCNA pranešė, kad vaistai bus pristatyti „daugiau kaip 800 šeimų, kenčiančių nuo ūmios epidemijos, kuri kilo kai kuriose Pietų Hvanghės provincijos vietovėse“.

Šis skaičius rodo, kad žarnyno liga galėjo užsikrėsti mažiausiai 1 600 žmonių.

Pranešimai sukėlė spėlionių, kad neįvardyta liga gali būti cholera arba vidurių šiltinė.

Jei žinios apie ligos protrūkį pasitvirtins, tai gali dar labiau padidinti nuolatinį maisto trūkumą šalyje, nes Pietų Hvanghės provincija yra vienas iš pagrindinių Šiaurės Korėjos žemės ūkio regionų.

Ekspertai įspėjo, kad jei COVID-19 išplis, skurdžioje šalyje, turinčioje vieną blogiausių pasaulyje medicinos priežiūros sistemų, kils didelė visuomenės sveikatos krizė. Čia ligoninės yra prastai įrengtos, nedaug intensyviosios terapijos skyrių, nėra nei vaistų nuo COVID-19, nei masinio testavimo galimybių.

Pietų Korėja yra pasirengusi padėti šiaurinei kaimynei susidoroti su nauju ligos protrūkiu, jei Pchenjanas norėtų tai priimti, sakė Pietų Korėjos suvienijimo ministerijos pareigūnas.

Pietų Korėja anksčiau siūlėsi atsiųsti vakcinų ir kitos medicininės pagalbos Šiaurės Korėjai, kad padėtų jai susidoroti su koronaviruso protrūkiu. Pchenjanas oficialiai nieko neatsakė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją