Apie tai laidoje „Laukite tęsinio“ užsiminė žurnalistas Christo Grozevas, vadovaujantis tarptautinei tiriamosios žurnalistikos grupei „Bellingcat“.

„Kaip šitai buvo įmanoma? Tik turint „kurmį“, dirbantį pačiame aukščiausiame lygmenyje... Arba pasitelkus kažkokį supertechnologijomis pagrįstą sprendimą, apie kurį dar niekas nežino“, – sakė Ch. Grozevas.

Priešingu atveju, anot žurnalisto, t. y. jeigu jėgos struktūros būtų žinojusios apie sprendimą užpulti kitą valstybę, jos būtų ėmęsi kokių nors veiksmų.

Ch. Grozevas įsitikinęs, kad pagrindinis vaidmuo perduodant slaptą informaciją teko „aukšto rango kurmiui“.

„Tai turėjo būti aukštesnio nei [Sergejus] Lavrovas rango žmogus. Esu visiškai tikras, kad S. Lavrovas nežinojo, kad prasidės karas. Iš visos tos su karu susijusios grupės apie tai žinojo gal kokių 20 žmonių. Taigi, kažkuris iš tų 20-ies ir turėjo [perduoti informaciją]“, – samprotavo Ch. Grozevas.

Be politbiuro, ruoštis kariniams veiksmams iš anksto buvo nurodyta ir elitinėms privačios karinės kompanijos pajėgoms, todėl informacija galėjo nutekėti ir iš ten, mano Ch. Grozevas.

Kalbama buvo apie naują „Rosgvardijai“ pavaldžią iš 100 žmonių sudarytą privačią karinę kompaniją.

„Kodėl buvo būtent taip? Todėl, kad [Jevgenijumi] Prigožinu [„Vagner“ savininku] jau nepasitikėjo“, – paaiškino Ch. Grozevas.

Dabar Kremliaus tikslai Ukrainos atžvilgiu, pasak Ch. Grozevo, ne tokie ambicingi kaip karo pradžioje.

Anot jo, Kremlius jau nebedaro tų klaidų, į kurias buvo linkęs pačioje plataus masto puolimo pradžioje, kai aukų skaičius nuosavose gretose buvo išties didžiulis.

„Daromos naujos klaidos, bet senosios, pavyzdžiui, siekis iš karto užimti visą miestą, nebekartojamos. Ukrainiečiai juos paleisdavo ir jie laikydavo tai pergale. Bet ukrainiečiai smogdavo iš užnugario. Tokių klaidų jau nebedaroma“, – sakė Ch. Grozevas.

Rusų kariai, savo ruožtu, bando po kelis kartus pereiti upes patirdami didžiulius nuostolius.

„Štai upė, per kurią galima nutiesti pontoninį tiltą, nė nepatikrinus, ar yra kokia nors trajektorija, kuria kitos pusės artilerija laisvai galėtų jį sunaikinti“, – dėstė Ch. Grozevas ir pridūrė, kad tokiais būdais „V. Putinas mokosi žaisti kare“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją