„Visi keturi remiame [siūlymą] nedelsiant [suteikti Ukrainai] kandidatės į ES statusą“, – sakė jis bendroje spaudos konferencijoje su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, Italijos premjeru Mario Draghi ir Rumunijos vadovu Klausu Iohannisu, kurie anksčiau ketvirtadienį traukiniu atvyko į Ukrainos sostinę.

Italijos ministras pirmininkas M. Draghi taip pat dar kartą išreiškė paramą Ukrainos siekiui įstoti į ES.

„Svarbiausia mūsų vizito žinutė yra ta, kad Italija nori Ukrainos ES“, – spaudos konferencijoje po lyderių susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu sakė italų premjeras.

O. Scholzas savo ruožtu pareiškė, kad Vokietija padarys viską, ką gali, kad Ukraina gautų ES kandidatės statusą. Jis pabrėžė, kad ši šalis „priklauso Europos šeimai“.

„Vokietija pasisako už teigiamą sprendimą Ukrainai. Tai pasakytina ir apie Moldovą“, – sakė O. Scholzas.

Tuo metu Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi dirbti, kad taptų visateise Bendrijos nare.

„Esame pasirengę dirbti, kad mūsų valstybė taptų visateise ES nare, – sakė V. Zelenskis, – Ukrainiečiai jau užsitarnavo teisę eiti šiuo keliu ir gauti kandidatės statusą.“

Rusijai įsiveržus į Ukrainą vasario mėnesį, V. Zelenskis ėmė siekti, kad Ukraina būtų kuo greičiau priimta į Bendriją, ir pareikalavo atsakymo dėl jos kandidatūros iki šio mėnesio pabaigos.

Nors Kyjivas siekia kuo greičiau prisijungti prie ES, bloko pareigūnai ir vadovai perspėja, kad kelias į narystę yra ilgas ir gali užtrukti metus ar dešimtmečius.

Ukraina galimybę prisijungti prie ES mato kaip būdą sumažinti savo geopolitinį pažeidžiamumą, kurį išryškino Rusijos sukeltas karas.

„Šį statusą lydės veiksmų planas, taip pat bus atsižvelgta į padėtį Balkanuose ir kaimyniniame regione, ypač Moldovoje“, – Ukrainoje kalbėjo E. Macronas.

Prancūzija iki šio mėnesio pabaigos rotacijos tvarka pirmininkauja ES.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, šeštadienį atvykusi iš anksto neskelbto vizito į Kyjivą, tada sakė, kad jos vykdomosios valdžios institucija iki šios savaitės pabaigos pateiks galutinę išvadą, ar Ukrainai turėtų būti suteiktas kandidatės įstoti į Europos Sąjungą statusas.

Tikimasi, kad išvada dėl kandidatės statuso bus pateikta prieš birželio 23–24 dienomis vyksiantį Europos Vadovų Tarybos posėdį.

Galutinį sprendimą, ar suteikti šį statusą, dar turės priimti visos 27 bloko narės. Kandidatės statusas – vienas pirmųjų žingsnių narystės ES link.

Zelenskis: Ukraina „pasirengusi dirbti, kad taptų visateise ES nare“

Ukraina pasirengusi dirbti, kad taptų visateise Europos Sąjungos (ES) nare, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis, keturiems atvykusiems ES lyderiams viešai parėmus Kyjivo siekį prisijungti prie bloko.

„Esame pasirengę dirbti, kad mūsų valstybė taptų visateise ES nare“, – sakė V. Zelenskis prieš kitą savaitę vyksiantį ES vadovų viršūnių susitikimą, kuriame Kyjivo prašymui, kad Ukraina taptų kandidate į nares, greičiausiai bus uždegta žalia šviesa.

„Ukrainiečiai jau užsitarnavo teisę eiti šiuo keliu ir gauti šį kandidatės statusą“.

Scholzas: Vokietija nori „teigiamo sprendimo“ dėl Ukrainos ir Moldovos kandidatavimo į ES

Vokietija padarys viską, ką gali, kad užtikrintų Ukrainai kandidatės į Europos Sąjungą statusą, ketvirtadienį Kyjive pareiškė kancleris Olafas Scholzas, pabrėžęs, jog šalis „priklauso Europos šeimai“.

„Vokietija pasisako už teigiamą sprendimą Ukrainai. Tai galioja ir Moldovai“, – sakė O. Scholzas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją