Prancūzijos pietvakariuose prognozuojama iki 39 laipsnių temperatūra, o šeštadienį termometrų stulpeliai gali kopti aukščiau 40 laipsnių padalos. Tai anksčiausias karščio periodas nuo orų stebėjimų Prancūzijoje pradžios.

Dėl aukštų temperatūrų dar labiau išdžius dirvožemis, o tai dėl kritulių menkos žiemos ir pavasario jau dabar kelia susirūpinimą ūkininkams. Be to, didėja miškų gaisrų rizika.

Dėl karščio bangos daug statybos įmonių keičia darbo laiką statybvietėse. Geležinkelio bendrovė SNFC rūpinasi bėgiais, kurie per karštį gali deformuotis.

Kai kuriuose miestuose parkai bus atviri ilgesnį laiką, čia įrengiami dirbtinės miglos aparatai. Prancūzijos vyriausybė, be to, ėmėsi priemonių benamiams ir senyviems žmonėms apsaugoti. Taip pat ketinama 500 mln. eurų investuoti į apželdinimą miestuose, taip sukuriant gaivos oazes.

Karščio banga Ispanijoje

Antroji per mažiau nei mėnesį karščio banga Ispanijoje trečiadienį tęsėsi penktą dieną, kai kuriose šalies dalyse temperatūra pakilo iki 40 laipsnių Celsijaus, karšto oro masė veržėsi į Prancūziją.

Paveikta beveik visa Ispanija, o devyniuose iš 17 šalies regionų paskelbtas oranžinis pavojaus lygis – antras aukščiausias įmanomas lygis, pranešė Ispanijos meteorologijos agentūra AEMET. Buvo laukiama, kad Badachose šalies pietvakariuose temperatūra pakils iki 41 laipsnio Celsijaus, 40 laipsnių Sevilijoje pietuose ir 39 laipsnių Madride. Tokie orai dažniau pasitaiko vasaros viduryje nei pirmoje birželio pusėje.

Per karščio bangą, prasidėjusią šeštadienį, temperatūra buvo 7–12 laipsnių Celsijaus aukštesnė nei vidutinė šiuo metų laiku, sakė AEMET atstovas Rubenas del Campo. „Tai labai neįprasta situacija. Tokia temperatūra nėra normali birželio viduryje“, – pridūrė jis.

Mokslininkai teigia, kad karščio bangos tapo labiau tikėtinos dėl klimato kaitos. Laikui bėgant pasaulinei temperatūrai kylant prognozuojama, kad karščio bangos taps dažnesnės ir intensyvesnės, truks ilgiau, o jų poveikis bus didesnis.

Pareigūnai ragino gyventojus gerti daug vandens, mažinti fizinį aktyvumą ir kiek įmanoma laikytis vėsių vietų. Andalūzijos itin nukentėjusioje pietinėje šalies dalyje regioninės vyriausybės vadovas sakė, kad aukšta temperatūra yra ženklas, jog „klimato kaita yra visiškai reali“. „Andalūzijoje poveikis labai stiprus“, – pridūrė jis.

Prognozuojama, kad savaitgalį temperatūra sumažės. Ekstremalūs orai, atkeliavę karšto oro banga iš Šiaurės Afrikos, slenka į Pietvakarių Prancūziją.

Nacionalinė orų agentūra „Meteo France“ perspėjo, kad nuo ketvirtadienio iki šeštadienio šalies pietvakariuose temperatūra gali viršyti 40 laipsnių, o visoje šalyje vyraus karštesni nei įprasta orai.

Ispanija patyrė karščio bangą ir gegužės pabaigoje, kai temperatūra iki 15 laipsnių viršijo sezono vidurkį. Praėjęs mėnuo Ispanijoje buvo nuo amžiaus pradžios karščiausia gegužė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją