„JK vyriausybė parengė teisės aktą, kuris patvirtina jos ketinimus vienašališkai pažeisti tarptautinę teisę, – teigė EK vicepirmininkas Marošas Sefčovičius. – Konkrečiau – pažeisti susitarimą, saugantį taiką ir stabilumą Šiaurės Airijoje.“

M. Sefčovičius tęsė, kad „vienašališkam tarptautinio susitarimo keitimui nėra jokio teisinio ar politinio pagrindo“. Pasak jo, pakeitus atitinkamą susitarimą, būtų pažeista tarptautinė teisė. „Tad kalbėkime tiesiai. Tai – neteisėta“, – tvirtino M. Sefčovičius.

Pirmadienį JK vyriausybė pristatė teisės aktą, kuriuo siekiama pakeisti po „Brexito“ suderėtas prekybos taisykles Šiaurės Airijoje. Taip iš esmės būtų pažeistas JK išstojimo iš ES susitarimas. Premjero Boriso Johnsono vadovaujama šalies vyriausybė tvirtina, kad tokiu būdu nepažeidžia tarptautinės teisės ir savo ruožtu kalba apie „būtinybę“ atkurti Šiaurės Airijos dalijimosi valdžia institucijas.

Tačiau Briuselis šiuos argumentus atmeta ir, pasak M. Sefčovičiaus, dabar imasi naujų teisinių veiksmų prieš Londoną. EK vicepirmininkas paskelbė, kad ES vykdomoji institucija prieš JK inicijuoja dvi naujas pažeidimo procedūras.

Pasak M. Sefčovičiaus, jei JK vyriausybė per artimiausius du mėnesius į tai nesureaguos, blokas patrauks šalį į Europos Teisingumo Teismą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)