„Prie mūsų Europos Sąjungos vartų klostosi precedento neturinti geopolitinė situacija“, – sakė prezidentas po susitikimo su Rumunijoje dislokuotais Prancūzijos kariais.

„Politinis kontekstas ir sprendimai, kuriuos turės priimti Europos Sąjunga ir kelios valstybės, pateisina naujas išsamias diskusijas ir naują pažangą“, – kalbėjo jis.

„Mums, Europos Sąjungai, reikia pasiųsti aiškių politinių signalų Ukrainai ir Ukrainos žmonėms, didvyriškai besipriešinantiems jau kelis mėnesius“, – sakė E. Macronas, greta stovint Rumunijos prezidentui Klausui Iohannisui.

E. Macronas pridūrė, kad diskusija turėtų būti „naujo pobūdžio“, taip pat ir dėl karinės įrangos, finansavimo bei Ukrainos grūdų eksporto, kurį paveikė Rusijos invazija, atblokavimo.

Prancūzijos prezidentas antradienį atvyko į NATO narę Rumuniją. Jis pavakarieniavo su prancūzų kariais Mihailo Kogelničanu bazėje netoli Juodosios jūros ir nusprendė nakvoti palapinėje, o ne viešbutyje, pranešė jo biuras.

Trečiadienį jis su kariais papusryčiavo, o paskui daugiau kaip valandą kalbėjosi su K. Iohannisu.

Vėliau trečiadienį E. Macronas nuvyks į Moldovą susitikti su prezidente Maia Sandu. Derybos įvyks sostinėje Kišiniove.

E. Macronas, kuris taps pirmuoju prancūzų prezidentu, apsilankiusiu Moldovoje po Jacques'o Chiraco 1998-ųjų vizito, nuo 2021 metų vasario tris kartus susitiko su M. Sandu Paryžiuje ir užmezgė „pasitikėjimu grįstus santykius“ su šia proeuropietiška lydere, nurodo Eliziejaus rūmai.

E. Macronas pažadės tarp Rumunijos ir Ukrainos įsiterpusiai Moldovai Prancūzijos paramą „labiausiai tiesioginiu būdu, koks tik įmanomas“.

Į Moldovą, vieną neturtingiausių Europos šalių, turinčią 2,6 mln. gyventojų, atvyko šimtai tūkstančių ukrainiečių. Dauguma šių pabėgėlių vėliau išvyko į kitas valstybes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją