Komentuodamas artėjantį gynybos ministrų susitikimą („Ramstein-3“), ekspertas prognozavo karinės pagalbos Ukrainai geografijos plėtrą.

„Labai norėčiau, kad išsiplėstų šalių, tiekiančių mums ginklus, geografija. Greičiausiai taip ir atsitiks. Klausimas yra tokio tiekimo apimtis ir pristatymo laikas“, – sakė jis.

Anot eksperto, Vokietijos vyriausybė, atstovaujama kanclerio Olafo Scholzo, vetuoja bet kokį ginklų tiekimą Kyjivui, pritaikydama tokį veto ir visoms kitoms šalims, kurios turi Vokietijoje pagamintų ginklų.

Tuo pat metu O. Ždanovas išreiškė susirūpinimą dėl ginklų tiekimo iš Vokietijos.

„Pamenate Ispanijos planus mums perduoti 40 tankų „Leopard-2“? Tai štai, Vokietija ne tik uždraudė perduoti šiuos tankus į Ispaniją, kuri juos paskui suteiktų Ukrainai, bet ir privertė Ispaniją atsiprašyti už tai, kad ši išdrįso net pagalvoti apie tankų perdavimą Ukrainai,“ – pabrėžė jis.

Dabar, pasak O. Ždanovo, „vėl ryškėja labai prasta tendencija, mat senosios Europos šalys susitarė nebetiekti Ukrainai tankų.“

„Deja, tokio pobūdžio informacija vėl atsiranda Europos žiniasklaidoje“, – pridūrė jis.

Delfi primena, kad Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atmetė kritiką dėl iki šiol Ukrainai nepristatytos sunkiosios ginkluotės. Vokietija „perduos visas“ ginklų sistemas, kurias pažadėjo, pareiškė jis pirmadienį po susitikimo su rytinių federalinių žemių ministrais pirmininkais.

O. Scholzas pažymėjo, jog „klaida“ būtų tiesiog perduoti modernias ginklų sistemas, pavyzdžiui, savaeiges haubicas 2000, „be instrukcijų, be apmokymų“. Apmokymai šiuo metu vyksta Vokietijoje, sakė kancleris. Tas pats taikytina priešlėktuviniams tankams „Gepard“.

Tikslas turi būti suteikti Ukrainai „tikrai efektyvią pagalbą“, pabrėžė O. Scholzas. Ukrainiečių pajėgos kare su Rusija esą turi ir mokėti naudotis sunkiąją technika. „Tam reikia pasirengimo“, - teigė jis.

Savaitgalį skelbta, kad Vokietijos valdžia užblokavo Ispanijos planus perduoti Ukrainai tankų „Leopard 2A4“.

Kaip pranešė „Spiegel“, Vokietija nepritarė Ispanijos valdžios planams perduoti Ukrainai 40 Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard 2“.

Visgi, remiantis duomenimis iš Berlyno valdžios sluoksnių, ispanams teko atsitraukti: Vokietijos federalinė valdžia pokalbiuose telefonu perspėjo ispanus, jog toks jų veiksmas būtų vertinamas kaip nukrypimas nuo visų Vakarų sąjungininkų bendrai priimto (nors ir neformaliai bei neoficialiai) sprendimo neginkluoti Kyjivo tankais.

Kaip patikslina „Business Insider“, Madridas netgi atsiprašė Berlyno už sukeltą ažiotažą ir „dėl kancleriui daromo spaudimo“. Dabar kalbama apie daugų daugiausia dešimt tankų, bet ir toks variantas vis dar svarstomas.

Maža to, paskutinį XX amžiaus dešimtmetį pagaminti tankai tokie pasenę, jog tam, kad galėtų būti paruošti kariniams veiksmams atlikti, prireiktų daug mėnesių.

Anksčiau Ispanija Ukrainai teikė tik lengvą ginkluotę ir amuniciją – kaip ir dauguma NATO valstybių narių. Ispanijai priklausantys tankai „Leopard“ turėjo būti renovuojami NATO bazėje Latvijoje, kur misiją atlieka beveik 500 Ispanijos karių, ten planuota ir apmokyti Ukrainos karius jais naudotis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)