Iki prezidento rinkimų liko dar dveji metai, ir kandidatų sąrašas kol kas labai ilgas, tačiau analitikai mano, kad sėkmingiausiai startavo D.Medvedevas.

"Be abejonės, jo padėtis labai palanki, ir tai leidžia jam jaustis daugiausia šansų turinčiu įpėdiniu", - sakė investicinio banko "Deutsche UFG" atstovas.

Į D.Medvedevą prezidento poste palankiai žiūrėtų finansų rinkos. 40-metis politikas laikomas į verslą orientuotų technokratų grupės Kremliuje lyderiu. Šiai grupei priskiriami ir Ekonomikos plėtros ministerijos vadovas Germanas Grefas, ir "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris.

Tačiau skirtingai nei pats prezidentas ir daugelis iš jo aplinkos, D.Medvedevas nėra dirbęs KGB ar kitose jėgos struktūrose, ir konkuruojanti V.Putinos aplinkos grupė, vadinamieji jėgos atstovai, gali bandyti susilpninti jo pozicijas.

D.Medvedevas vadovauja prioritetinių nacionalinių projektų, kuriais Kremlius grindžia naująją ekonominę ir socialinę politiką, realizavimo tarybai. Šios pareigos garantuoja jam pozityvią reklamą, apie kurią svajoja bet kuris ambicingas politikas.

Antradienį D.Medvedevas lankėsi Mordovijoje, kur susitiko su pigius valstybės kreditus gavusiais ūkininkais, užsuko į kaimo mokyklą, gavusią pinigų iš biudžeto kompiuteriams įsigyti. Išsamią ataskaitą apie politiko susitikimus paskelbė jį lydėję Rusijos informacijos agentūrų atstovai, o siužetas apie kelionę užėmė antrą vietą Pirmojo kanalo informacinėje vakaro programoje, po siužeto apie buvusio Jugoslavijos lyderio Slobodano Miloševičiaus mirtį.

Siužetas apie V.Putino susitikimus Kremliuje buvo trečiasis.

Diena anksčiau valstybinė televizija parodė D.Medvedevą, aiškinantį Nepaprastųjų situacijų ministerijos gelbėtojams, kaip užkirsti kelią paukščių gripo plitimui.

Kaip ir sovietmečiu, Kremliaus kontroliuojamų federalinių televizijos kanalų dėmesį politikui politologai laiko vienu svarbiausių rodiklių, atspindinčiu judėjimą valdžios koridoriuose.

D.Medvedevas, kaip ir V.Putinas, gimė Sankt Peterburge ir baigė šio miesto universiteto, kuriame mokėsi prezidentas, Teisės fakultetą.

Prieš tai, kai pernai lapkritį V.Putino buvo paskirtas pirmuoju vicepremjeru, D.Medvedevas vadovavo prezidento administracijai. Jis taip pat yra "Gazprom" direktorių tarybos vadovas.

"Medvedevas bando prasiveržti į priekį, o kiti stengiasi jį sustabdyti. Kremliuje vyksta gana įnirtinga kova", - sakė "Merkator" grupės analitikas Dmitrijus Oreškinas.

Iš kitų galimų pretendentų į prezidentus išskiriamas gynybos ministras Sergejus Ivanovas.

Tiesa, jo politiniam įvaizdžiui pakenkė bandymas užgniaužti skandalą dėl būtinosios tarnybos kario Andrejaus Syčiovo, sužalojimo. Vaikinas tapo invalidu dėl nestatutinių santykių.

Nors stebėtojai vis dar mano, kad S.Ivanovas gali užimti D.Medvedevo vietą.

"Sergejui Ivanovui teko atsarginio vaidmuo, ir jis bus pakviestas, jei Medvedevas suklups", - sakė "Deutsche UFG" atstovas.

Pagal Konstituciją, V.Putinas negali balotiruotis trečiajai kadencijai, ir jis ne kartą yra sakęs, jog nepuoselėja tokių tikslų, tačiau ras savo "vietą rikiuotėje".

V.Putinas tvirtina, kad rinkėjai, o ne Kremlius spręs, kas pakeis jį 2008 metais.

Tuo tarpu analitikai pažymi, kad V.Putinas pats buvo menkai žinomas, kol Kremliaus politikos technologai per kelis mėnesius nepavertė jo pačiu populiariausiu Rusijos politiku.