Kaip skelbia „Spiegel“, Vokietija nepritarė Ispanijos valdžios planams perduoti Ukrainai 40 Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard 2“.

Visgi, remiantis duomenimis iš Berlyno valdžios sluoksnių, ispanams teko atsitraukti: Vokietijos federalinė valdžia pokalbiuose telefonu perspėjo ispanus, jog toks jų veiksmas būtų vertinamas kaip nukrypimas nuo visų Vakarų sąjungininkų bendrai priimto (nors ir neformaliai bei neoficialiai) sprendimo neginkluoti Kyjivo tankais.

Kaip patikslina „Business Insider“, Madridas netgi atsiprašė Berlyno už sukeltą ažiotažą ir „dėl kancleriui daromo spaudimo“. Dabar kalbama apie daugų daugiausia dešimt tankų, bet ir toks variantas vis dar svarstomas.

Maža to, paskutinį XX amžiaus dešimtmetį pagaminti tankai tokie pasenę, jog tam, kad galėtų būti paruošti kariniams veiksmams atlikti, prireiktų daug mėnesių.

Anksčiau Ispanija Ukrainai teikė tik lengvą ginkluotę ir amuniciją – kaip ir dauguma NATO valstybių narių. Ispanijai priklausantys tankai „Leopard“ turėjo būti renovuojami NATO bazėje Latvijoje, kur misiją atlieka beveik 500 Ispanijos karių, ten planuota ir apmokyti Ukrainos karius jais naudotis.

Birželio pradžioje skelbta, kad į laikraščio pranešimą, jog Ispanija svarsto galimybę tiekti Ukrainai kovinių tankų ir priešlėktuvinių sistemų, šalies gynybos ministrė Margarita Robles, duodama interviu televizijai, vengė atsakyti konkrečiai.

M. Robles ginklų tiekimą Ukrainai „Telecinco“ transliuotojui apibūdino kaip „itin subtilų klausimą“, kuriam reikia „didžiausio diskretiškumo“. Ji pažymėjo, kad Rusija ne kartą grasino šalims, tiekiančioms ginklus Ukrainai.

Tačiau M. Robles taip pat teigė, kad Ispanija veiks „pagal savo galimybes ir derindama veiksmus su savo partneriais“, darys viską, ką gali, kad paremtų ukrainiečių „didvyrišką drąsą“.

Dienraštis „El Pais“ pranešė, kad Ispanija planuoja nusiųsti Ukrainai apie 40 Vokietijoje pagamintų kovinių tankų ir taip pirmą kartą aprūpinti šalį moderniais vakarietiškais tankais.

Pasak „El Pais“, karių mokymai prasidėtų Latvijoje, kur jau yra 500 ispanų karių, dalyvaujančių NATO operacijoje, o antrasis mokymų etapas galėtų vykti Ispanijoje.

Kadangi tankai „Leopard“ buvo pagaminti Vokietijoje, o vėliau parduoti Ispanijai, vadinasi, Berlynas turi patvirtinti reeksportą, kad juos būtų galima pristatyti Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)