Ministras pirmininkas Fumio Kishida penktadienį saugumo konferencijoje Singapūre pareiškė, kad pasitelkdamas „realistinę diplomatiją“ stiprins Japonijos saugumą. Rusijos invazija į Ukrainą supurtė tarptautinės tvarkos pamatus. „Rytų Azija gali tapti rytdienos Ukraina“, - įspėjo jis.

Japonija, anot premjero, vaidins aktyvesnį vaidmenį regiono saugumo politikoje ir pasaulyje, kad jo šalis būtų apsaugota nuo įvairiausių grėsmių. Kinijos kariniai veiksmai Rytų Kinijos jūroje, situacija dėl Taivano, taip pat kariniai Kinijos ir Rusijos ryšiai kelia susirūpinimą Japonijoje.

Japonija neseniai yra paskelbusi apie ženklų gynybos biudžeto didinimą. Tokijas, pavyzdžiui, svarsto įsigyti ginklų atsakomiesiems smūgiams, kurie atgrasytų potencialius priešus nuo atakų. Tokie planai Japonijoje yra vertinami prieštaringai, nes po Antrojo pasaulinio karo šalyje galioja aiškiai pacifistinė konstitucija. F. Kishidos pareiškimas reiškia, kad Japonija tolsta nuo šios taikos premisos ir vis labiau lenda iš JAV, svarbiausios šalies sąjungininkės, šešėlio.

F. Kishida paminėjo ir Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją