„Tikiuosi ir laukiu teisingo ir teisiškai pagrįsto sprendimo, – teisėjų kolegijai sakė O. Pulatovas. – Prašau mane išteisinti.“

Vyras kalbėjo iš anksto įrašytame vaizdo pranešime, nes jis, kaip ir likę trys kaltinamieji, nesutiko fiziškai dalyvauti teismo procese.

Pasak prokurorų, O. Pulatovas buvo Rytų Ukrainos apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos žvalgybos tarnybos vadovo pavaduotojas, kai 2014 metų liepos 17-ąją iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridusį „Boeing 777“ numušė raketa „Buk“. Tuomet žuvo visi 298 keleiviai ir įgulos nariai.

Baigiantis iš viso 67 dienas dvejų metų laikotarpiu trukusiems teismo posėdžiams, pirmininkaujantis teisėjas Hendrikas Steenhuisas pareiškė, kad nuosprendį šioje sudėtingoje byloje teismas gali paskelbti anksčiausiai lapkričio 17 dieną.

Teismo procesas prasidėjo 2020 metų kovo 9-ąją, kuomet vis dar ruseno separatistinis konfliktas Rytų Ukrainoje, nulėmęs keleivinio orlaivio numušimo aplinkybes. Įrodymų ir teisinių argumentų nagrinėjimas baigėsi penktadienį, Ukrainai besipriešinant niokojančiai Rusijos invazijai, prasidėjusiai vasario 24 dieną.

Teismo maratonas prasidėjo prokurorams iškilmingai perskaičius visų 298 lėktuvo katastrofos aukų vardus ir pavardes. Teisėjai taip pat išklausė emocingus dešimčių žuvusiųjų artimųjų pareiškimus.

Paskutinę dieną, skirtą argumentacijai prieš priimant nuosprendį, O. Pulatovo advokatai olandai pakartojo savo teiginius, kad jų klientas neteisingai teisiamas ir yra nekaltas.

Teisme buvo pateikti įrodymai, kurie, prokurorų teigimu, liudija, kad trys Rusijos piliečiai – O. Pulatovas, Igoris Girkinas ir Sergejus Dubinskis – kartu su Ukrainos piliečiu Leonidu Charčenka prisidėjo prie lėktuvo numušimo naudojant raketų sistemą „Buk“. Šis kompleksas buvo atgabentas į Ukrainą iš Rusijos karinės bazės ir vėliau į ją grąžintas. Rusija neigia bet kokį savo vaidmenį numušant lėktuvą.

„Svarbiausia, kad tiesa būtų atskleista. Man svarbu, kad mano šalis nebūtų kaltinama dėl šios tragedijos“, – savo vaizdo pranešime pabrėžė O. Pulatovas.

Šią savaitę jo advokatai tarė paskutinį žodį teisme, kaltindami prokurorus ribotu požiūriu. Jie, gynybos teigimu, koncentruojasi tik į savo versiją, kad MH17 reisu skridusį lainerį numušė separatistų sukilėliai, taip pat neužtikrino sąžiningo ruso bylos nagrinėjimo ir neįrodė jo kaltės.

Jei O. Pulatovas bus pripažintas kaltu dėl tokių nusikaltimų kaip visų 298 keleivių ir įgulos narių nužudymas, jam grės griežčiausia laisvės atėmimo bausmė – iki gyvos galvos. Vis tik labai mažai tikėtina, kad vyras bus pasiųstas už grotų, nes Rusija jo neišduos.

O. Pulatovas yra vienintelis iš įtariamųjų, nusprendęs gintis teisme. Pasak jo, advokatai įrodė, kad „kaltintojų pateikti įrodymai nėra įtikinami, kai kuriais aspektais nepatikimi, grindžiami spėlionėmis ir apskritai yra nepakankami nuosprendžiui pagrįsti“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją