Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss telefonu kalbėjosi su savo kolega iš Ukrainos Dmytro Kuleba ir tviteryje parašė, kad šie nuosprendžiai yra „šiurkštus Ženevos konvencijos pažeidimas“.

Apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos aukščiausiasis teismas“ nurodė skirti mirties bausmę 28 metų Aidenui Aslinui, 48 metų Shaunui Pinneriui ir marokiečiui Saaudunui Brahimui po to, kai šie trys asmenys buvo apkaltinti veikę kaip Ukrainos samdiniai.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ ketvirtadienį pranešė, kad abu JK piliečiai balandžio mėnesį pasidavė Mariupolyje, kurį po kelias savaites trukusios apgulties užėmė Rusijos kariai.

„Ministras pirmininkas pasibaisėjęs šių vyrų nuteisimu“, – žurnalistams sakė B. Johnsono atstovas žiniasklaidai.

„Mes aiškiai sakome, kad remiame Ukrainos pastangas, kad šie vyrai būtų paleisti į laisvę. Akivaizdu, kad jie buvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nariai, todėl yra karo belaisviai“, – sakė jis.

Abu britai Ukrainoje gyveno nuo 2018 metų ir, pasak JK žiniasklaidos, nusprendė eiti kariauti, kai Rusija įsiveržė į šalį. Sh. Pinneris yra vedęs ukrainietę, o A. Aslinas – susižadėjęs su vietine.

„Jie nėra ir niekada nebuvo samdiniai, – sakoma A. Aslino šeimos pareiškime. – Tikimės, kad šis nuosprendis bus panaikintas, ir prašome JK bei Ukrainos vyriausybių padaryti viską, kas įmanoma, kad jie būtų saugiai ir greitai grąžinti mums“.

Balandžio mėnesį abu britai buvo parodyti per Rusijos valstybinę televiziją, reikalaujant, kad B. Johnsonas derėtųsi dėl jų paleidimo. Sh. Pinnerio rinktas parlamento narys konservatorius Robertas Jenrickas pareikalavo iškviesti Rusijos ambasadorių Londone.

Tačiau vyriausybė nenori pradėti dvišalių derybų su Maskva, nes baiminasi, kad tai sustiprintų teiginį, jog pagrobti kovotojai yra samdiniai.

Per tris dienas trukusį teismo procesą vyrai pripažino savo kaltę dėl „veiksmų, kuriais buvo siekiama užgrobti valdžią ir nuversti Donecko liaudies respublikos konstitucinę santvarką“, teigė „Interfax“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)