Jungtinės Karalystės piliečiai, kovoję Ukrainos pusėje, Aidenas Aslinas ir Shaunas Pinneris, taip pat Saaudunas Brahimas iš Maroko buvo paimti į nelaisvę ir nuteisti separatistų valdžios Donecko regione už bandymą nuversti vyriausybę.

Ukrainos vyriausioji prokurorė Iryna Venediktova ketvirtadienį vakare nuosprendžius pavadino tarptautinės teisės „pažeidimu ir pasityčiojimu“ ir sakė, kad su vyrais turėtų būti elgiamasi laikantis Ženevos konvencijų.

„Ukraina jau pradėjo ikiteisminį tyrimą šiuo klausimu ir imsis visų reikiamų priemonių, kad visi, kurie dalyvavo šiuose neteisėtuose veiksmuose, būtų patraukti atsakomybėn“, – sakoma jos pranešime.

A. Aslinas ir Sh. Pinneris balandžio mėnesį pasidavė Mariupolyje, kurį gegužę po kelias savaites trukusios apgulties užėmė Rusijos kariai.

Ukrainos teismai karo nusikaltimų bylose nuo Maskvos invazijos pradžios vasario 24 dieną trims rusų kariams skyrė ilgas laisvės atėmimo bausmes.

I. Venediktova ketvirtadienį sakė, kad Ukraina dėl įtariamų karo nusikaltimų atlieka tyrimus daugiau kaip 100 Rusijos karių atžvilgiu.