Žiūrimiausiu vakaro laiku pristatydamas metus trukusio tyrimo išvadas, specialus komitetas siekė įtikinti susiskaldžiusią šalį, kad egzistavo ir egzistuoja giliai įsišaknijęs, buvusio prezidento diriguojamas sąmokslas panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo dabartinis šalies vadovas Joe Bidenas, rezultatus.

„Prezidentas Trumpas sukvietė minią, surinko minią ir uždegė šio užpuolimo liepsną“, – sakė komisijos vicepirmininkė respublikonė Liz Cheney per pirmąjį iš virtinės nekantriai laukiamų svarstymų, planuojamų šią vasarą.

Keliomis minutėmis anksčiau komiteto pirmininkas demokratas Bennie Thompsonas apkaltino D. Trumpą esant „šio sąmokslo centre“.

„Sausio 6-oji buvo bandymo įvykdyti perversmą, įžūlaus bandymo, kaip netrukus po sausio 6-osios sakė vienas riaušininkas, nuversti vyriausybę kulminacija. Tas smurtas nebuvo atsitiktinis“, – sakė jis.

Riaušininkai veikė „Jungtinių Valstijų prezidento skatinami“ žygiuoti į Kongresą ir sutrukdyti įstatymų leidėjams oficialiai perduoti valdžią J. Bidenui, pridūrė B. Thompsonas.

Komisijos pristatymas buvo rūpestingai parengtas pasinaudojant kai kurių D. Trumpo artimiausių patarėjų, įskaitant buvusį generalinį prokurorą Billą Barrą ir D. Trumpo žentą bei padėjėją Jaredą Kushnerį, liudijimais už uždarų durų.

„Raganų medžioklė“

Komisija siekia pademonstruoti, kad smurtas Kapitolijuje buvo dalis platesnės – ir vis dar tęsiamos – D. Trumpo ir jo aplinkos žmonių kampanijos siekiant neteisėtai išsilaikyti valdžioje ar ją atgauti, nepaisant konstitucijos ir daugiau kaip dviejų šimtmečių taikaus valdžios perdavimo vienų administracijų kitoms istorijos.

Ketvirtadienio sesija ir penki vėlesni svarstymai, kurie bus surengti ateinančiomis savaitėmis, skiriami pirmiausia D. Trumpo vaidmeniui per įvairiapusiškas pastangas sugrąžinti jį į Ovalųjį kabinetą atimant balsą iš milijonų rinkėjų.

D. Trumpas tyrimą atmetė kaip pagrindo neturinčią „raganų medžioklę“, bet rengiami vieši svarstymai ketvirtadienį jam labai rūpėjo – savo socialinės žiniasklaidos platformoje jis išliejo daugiausia melagingą tiradą, Kapitolijaus užpuolimą vadindamas „didžiausiu judėjimu per mūsų šalies istoriją siekiant padaryti Ameriką vėl didžią“.

D. Trumpas vadovauja judėjimui „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (Make America Great Again, MAGA).

Komitetas siekia parodyti, jog D. Trumpas parengė dirvą Kapitolijaus užpuolimui, ištisus mėnesius melavęs, kad per rinkimus buvo sukčiaujama, nors jo paties administracija balsavimą vadino saugiausiu per visą istoriją.

Jo administracija yra kaltinama dalyvavimu keliose galimai neteisėtose schemose, įskaitant sąmokslus užgrobti balsavimo mašinas ir paskirti netikrus „alternatyvius rinkikus“ iš valstijų, per rinkimus palaikančių tai vieną, tai kitą partiją, kad jie, ignoruodami savo rinkėjų valią, skirtų pergalę D. Trumpui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją