Turkijos pareigūnų teigimu, graikai dislokuoja kariuomenę Egėjo jūros salose pažeisdama virtinę susitarimų, sudarytų po minėtų konfliktų XX amžiuje.

Atėnai teigia, kad kariai dislokuoti reaguojant į Turkijos karinių dalinių, orlaivių ir desantinių laivų buvimą kitapus jūros, taip pat dėl Turkijos invazijos į Kiprą 1974 metais.

Anot Graikijos užsienio reikalų ministerijos, paskelbti žemėlapiai, iš kurių seniausias yra sudarytas 1923 metais, „aiškiai ir nepaneigiamai [rodo] neteisėtus vienašalius Turkijos veiksmus ir pretenzijas“.

Žemėlapiuose „dokumentuojamas Turkijos revizionizmo mastas, siekiant pakeisti status quo, pažeidžiant tarptautinę teisę... ir keliant grėsmę taikai, saugumui ir stabilumui mūsų regione“, sakoma ministerijos pareiškime.

Abi NATO priklausančios kaimynės jau ne vieną dešimtmetį nesutaria dėl jūrų sienos ir teisių į energijos išteklių žvalgymą Egėjo jūroje bei Viduržemio jūros rytuose.

Pasak Atėnų, Ankara nuo 1973 metų „neteisėtai“ žvalgo naftos telkinius Egėjo jūros šiaurinėje dalyje.

Siaučiant infliacijai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kitais metais ketinantis siekti perrinkimo rinkimuose, ne kartą yra užsipuolęs Graikiją dėl salų ir žadėjo nesusitikti su Graikijos lyderiais.

„Susivokite, – R. T. Erdoganas kreipėsi į Graikiją ketvirtadienį. – Jums reikėtų nuginkluoti šias salas. Aš nejuokauju.“

Vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ graikų kalba paskelbtoje žinutėje R. T. Erdoganas sustiprino grėsmingą retoriką: „Dar kartą perspėjame Graikiją būti atsargiai, vengti savo svajonių, retorikos ir veiksmų, galinčių nulemti rezultatus, dėl kurių ji gailėsis, kaip tai buvo prieš šimtmetį“.

1922 metais Smirnoje, dabartiniame Izmyre, buvo nužudyta tūkstančiai etninių graikų, bėgusių nuo Turkijos pajėgų, užėmusių miestą po trejus metus trukusio karo su Graikija.

„Smirnos katastrofos“ prisiminimai vis dar gyvi Graikijoje, kur daugelis turi giminaičių, išgyvenusių šią katastrofą. Tie prisiminimai ir toliau puoselėja graikų priešiškumą Turkijai.

Antradienį Graikijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu sakė, kad Ankara dėl salų Egėjo jūroje gali mesti iššūkį Graikijos suverenitetui, jei pastaroji ir toliau laikys ten savo kariuomenę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)