„Ukrainos karas sukėlė vieną didžiausių žmonių perkėlimo krizių pasaulyje“, – sakė JT pabėgėlių agentūra UNHCR. Atnaujintas agentūros duomenų portalas apie padėtį Ukrainoje, siekiant geriau atspindėti judėjimą į karo nusiaubtą šalį ir iš jos, parodė, kad nuo vasario 24 d. 44-ose Europos šalyse kaip pabėgėliai užregistruoti iš viso 4 816 923 ukrainiečiai. Iš tikrųjų šalį paliko daug daugiau - UNHCR duomenys rodo, kad iki birželio 7 d. užregistruota daugiau nei 7,3 mln. sienos kirtimų iš Ukrainos. Dar 2,3 mln. kirtimų užregistruota atgal į šalį, rodo duomenys.

Pasak JT pareigūnų, kai kurie žmonės atvyko ir išvyko dėl įvairių priežasčių, įskaitant aplankyti šeimas, apžiūrėti turtą, padėti kitiems pabėgti arba grįžti į darbą. JT teigimu, moterys ir vaikai sudaro 90 proc. į užsienį pabėgusių asmenų, o vyrai nuo 18 iki 60 metų privalo atlikti karinę tarnybą ir negali išvykti. Be tų, kurie pabėgo iš Ukrainos, JT Tarptautinė migracijos organizacija apskaičiavo, kad nusiaubtoje šalyje perkelti daugiau nei aštuoni milijonai žmonių.

Pasklidę po visą Europą

Daugiau nei pusė išvykimų iš Ukrainos buvo į kaimyninę Lenkiją, užregistravusią 3,8 mln. atvykėlių ir taip pat beveik 1,7 mln. išvykimų į karo draskomą šalį. Iš viso Lenkijoje kaip pabėgėliai užsiregistravo 1,15 mln. ukrainiečių, pranešė UNHCR. Šimtai tūkstančių taip pat persikėlė į kitas kaimynines šalis, pavyzdžiui, Vengriją, Rumuniją, Slovakiją ir Moldovą, dešimtys tūkstančių kiekvienoje jų užsiregistravo kaip pabėgėliai. Vis dėlto dauguma iškeliavo į kitas Europos šalis: Vokietijoje užregistruota apie 780 tūkst. ukrainiečių pabėgėlių, Čekijoje - beveik 367 tūkst., Ispanijoje - daugiau nei 118 tūkstančių. Dešimtys tūkstančių užregistruota kitose Europos šalyse.

„Solidarumo pasireiškimas pabėgėlius priimančiose valstybėse tebėra nepaprastas“, – sakė UNHCR. Ypač giriamos Europos Sąjungos valstybės narės, pirmą kartą greitai aktyvavusios bloko Laikinosios apsaugos direktyvą, suteikiančią specialią apsaugą ir paslaugas Ukrainos pabėgėliams. Iš 4,8 mln. visoje Europoje registruotų pabėgėlių 3,2 mln. jų užsiregistravo gauti šį statusą ar kitas panašias valstybių apsaugos sistemas, nurodė agentūra.

UNHCR duomenų portalas taip pat skelbia, kad nuo invazijos pradžios iš Ukrainos į Rusiją išvyko daugiau nei 1,1 mln., o į Rusijos sąjungininkę Baltarusiją – beveik 17 tūkst. žmonių. Duomenų apie grįžusius iš šių šalių į Ukrainą nėra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją