Šiais metais Pchenjanas atliko rekordinį skaičių – 18 – ginklų bandymų ir toliau leidžia raketas net gegužę patvirtinęs pirmuosius užsikrėtimų COVID atvejus, o dabar pranešta, kad jau yra daugiau nei 4 mln. atvejų, kuriuos valdžia vadina „karščiavimu“.

Remiantis Pietų Korėjos gynybos analizės instituto ataskaita, kuriant ir išbandant 33 šiemet paleistas raketas Kim Jong Uno režimas išleido apie 400–650 mln. dolerių. Šie pinigai „būtų leidę kompensuoti šių metų maisto stygių arba suteikti vieną vakcinos nuo COVID-19 dozę visiems Šiaurės Korėjos gyventojams“, sakoma pranešime.

Šiaurės Korėja kovoja su nuolatiniu maisto trūkumu, padėtį dar labiau pablogino koronaviruso blokada ir griežtos tarptautinės sankcijos dėl ginklų programų. Nepaisant valstybinės žiniasklaidos pranešimų, kad COVID kontroliuojamas, Pasaulio sveikatos organizacija praėjusią savaitę perspėjo mananti, kad „padėtis blogėja, o ne gerėja“. Ekspertai sako, jog protrūkis gali sukelti didelę sveikatos krizę šalyje, kurios sveikatos priežiūros sistema viena prasčiausių pasaulyje.

Apie pirmuosius omikron atmainos atvejus Šiaurės Korėja pranešė gegužės 12 d. ir nuo to laiko virusas plinta tarp 25 milijonų neskiepytų gyventojų – ketvirtadienį valstybinė žiniasklaida patvirtino iš viso daugiau nei 4,3 mln. „karščiavimo“ atvejų. Pareigūnai reikalauja, „kad visi darbuotojai griežtai laikytųsi kovos su pandemijomis taisyklių ir reglamentų“.

Pandemijai kilus Pchenjanas ne kartą atmetė vakcinų nuo COVID pasiūlymus, įskaitant PSO pasiūlymą, o pastaruoju metu ignoravo ir naujus Seulo bei Vašingtono pasiūlymus suteikti medicininę pagalbą. Pchenjano valstybinė žiniasklaida, paprastai per 24 valandas pranešanti apie sėkmingus ginklų bandymus, nepranešė apie nė vieną pastaruoju metu paleistą raketą, o tai reiškia, kad dauguma Šiaurės korėjiečių labai mažai sužinos, „kiek išteklių vyriausybė paleido į jūrą“, tviteryje parašė Sokeel Parkas, vadovaujantis Pietų Korėjos organizacijai „Laisvė Šiaurės Korėjoje“. Jis pridūrė, kad Šiaurės Korėjos gyventojai laikomi nežinioje apie karines išlaidas, net kai susiduria su „pandemija, stygiumi po dvejų metų karantino ir žaibiškai kylančiomis vaistų kainomis“.

JAV ir Pietų Korėjos pareigūnai taip pat jau kelias savaites perspėja, kad Kim Jong Uno režimas rengiasi atlikti naują branduolinį bandymą. JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman antradienį pareiškė, kad jei Pchenjanas atliks septintą branduolinį bandymą, atsakas bus „greitas ir ryžtingas“.