„Ką dar iš Ukrainoje pavogtų dalykų, išskyrus grūdus, Rusijai jau pavyko parduoti?“ – paklausė M. Umerovas.

„Pakartokit?“ – žurnalisto perklausė sutrikęs Rusijos diplomatijos vadovas. Žurnalistas pakartojo lygiai tokią pačią klausimo formuluotę.

Atsakydamas S. Lavrovas užsipuolė žiniasklaidos atstovą.

„Ar jums vis skauda galvą, kur ką nors pasivogti, ir ar manote, kad visi taip daro? Atsakysiu jums, kad mes siekiame įgyvendinti viešai deklaruotus tikslus – išvaduoti Rytų Ukrainą nuo neonacistinio režimo spaudimo. Būtent tuo ir užsiimame. O grūdai gali būti laisvai gabenami į paskirties vietas. Iš Rusijos pusės nėra jokių kliūčių. Tik būtina, kad ponas [Ukrainos prezidentas Volodymyras] Zelenskis, jei jis vis dar vadovauja, duotų nurodymą leisti užsienio ir Ukrainos laivams įplaukti į Juodąją jūrą“, – grubiai atsakė S. Lavrovas. Šiuo jo komentaru spaudos konferencija baigėsi.

„Šitaip paskandinti pagrindinį liūdnąjį Rusijos užsienio reikalų ministerijos arklį dar reikia mokėti. Ir teisingai padarė, kad paskandino“, – „Telegram“ kanale pakomentavo buvęs Ukrainos parlamento narys Borislavas Berioza. Jis taip pat paviešino spaudos konferencijos ištraukos įrašą su minėtu epizodu.


Delfi primena, kad S. Lavrovas trečiadienį pareiškė neva Maskva yra pasirengusi garantuoti iš Ukrainos uostų išplaukiančių laivų saugumą, augant nerimui dėl Ukrainos uostuose blokuojamų grūdų.

„Esame pasirengę užtikrinti iš Ukrainos uostų išplaukiančių laivų saugumą“, – sakė S. Lavrovas per bendrą spaudos konferenciją su kolega turku Mevlutu Cavusoglu.

„Esame pasirengę tai daryti bendradarbiaudami su kolegomis iš Turkijos“, – pridūrė rusų diplomatijos vadovas.

S. Lavrovas atvyko į Ankarą antradienį, skambant grėsmingiems perspėjimams, kad pasaulyje gali pradėti trūkti maisto – iš dalies dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Per derybas daugiausia dėmesio skiriama pastangoms atverti saugų koridorių ukrainietiškiems grūdams – visų pirma grūdams ir kviečiams, įstrigusiems karo draskomos šalies uostuose dėl Rusijos vykdomos blokados.

M. Cavusoglu „teisėtais“ pavadino Maskvos reikalavimus panaikinti sankcijas, kad būtų galima tiekti grūdus pasauliniai rinkai.

„Jei mums reikia atverti tarptautinę rinką Ukrainos grūdams, laikome teisėtu reikalavimu kliūčių, trukdančių Rusijos eksportui, šalinimą“, – pabrėžė turkų ministras.

Sankcijos, paskelbtos Rusijos finansų sistemai, trukdo rusiškų grūdų ir trąšų eksportui.

Ankara Jungtinių Tautų prašymu pasiūlė savo paslaugas lydint jūrų konvojus iš Ukrainos uostų, nors aplinkinėse akvatorijose esama minų – kai kurios iš jų buvo aptiktos netoli Turkijos krantų.

„Kalbame apie mechanizmą, kurį galėtų sukurti JT, Rusija, Ukraina ir Turkija“, kad būtų atidarytas saugus jūrų koridorius grūdų eksportui, – nurodė M. Cavusoglu.

Jis pasveikino JT planą kaip „protingą“ ir „įgyvendinamą“, taip pat pasiūlė aptarti šios schemos detales Stambule.

Rusija ir Ukraina gamina 30 proc. visos pasaulinės kviečių produkcijos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė: „Šiuo metu turime apie 20–25 mln. tonų užblokuotų kviečių. Rudenį jų gali būti 70–75 mln. tonų.“

Ukraina sako neišminuosianti Odesos uosto grūdams eksportuoti

Ukraina trečiadienį pareiškė, kad neišminuos teritorinių vandenų aplink Juodosios jūros Odesos uostą, kad būtų galima eksportuoti grūdus, motyvuodama Rusijos atakų prieš miestą grėsme.

„Kai tik išvalysime nuo minų prieigą prie Odesos uosto, Rusijos laivynas bus ten“, – socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo pranešime sakė Odesos uostamiesčio karinės administracijos atstovas Serhijus Bratčukas.

Jis sakė, kad Rusija „svajoja nuleisti parašiutais karius“ į šį uostamiestį ir kas Maskvos kariuomenė „nori pulti“ Odesą.

S. Lavrovas pareiškė, kad Maskva pasirengusi garantuoti iš Ukrainos uostų išplaukiančių laivų su ukrainietiškais grūdais saugumą.

S. Bratčukas prieš šį S. Lavrovo pareiškimą sakė, kad visus iš Odesos išplaukiančius laivus su bet kokia eksportuojama ukrainietiška produkcija turėtų lydėti NATO valstybių laivai.

Turkija siūlosi lydėti laivų vilkstines iš Ukrainos uostų.

Ukraina iki karo buvo ketvirta didžiausia kviečių eksportuotoja pasaulyje, o jos saulėgrąžų sėklų ir aliejaus eksportas sudarė 50 proc. pasaulinės rinkos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šią savaitę įspėjo, kad grūdų, kurių Ukraina negali eksportuoti dėl Rusijos blokados, kiekis iki rudens gali išaugti mažiausiai tris kartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)