Militaristinę uniformą primenančiais chaki spalvos rūbais apsirengęs R. Stefančiukas posėdžių salėje buvo sutiktas plojimais atsistojus.

Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola šiltai kreipėsi į karo krečiamos šalies parlamento vadovą: „Jūsų kova už laisvę tuo pačiu yra ir mūsų kova. Jūsų tauta įkvėpė pasaulį. Jūsų kova už laisvę yra tie dalykai, kuriuos minės būsimos kartos“.

R. Metsola pažadėjo visokeriopą EP paramą Ukrainai: „Europa yra su Ukraina, Europa yra su Aukščiausiąja Rada. Europos Parlamentas yra su jumis. Norime patikinti, kad ir toliau remsime jus. Teiksime visą pagalbą, kad padėtume atremti Rusijos grėsmę. Europos Parlamentas ir toliau aktyviai rems jus, kaip prašėte, siekiant kandidatės statuso. Norime visiems pasakyti, kad Ukraina yra Europa. Ukrainoje padėsime atstatyti kiekvieną sugriautą miestą ir kaimą“.

Kalbėdama apie Rusiją EP vadovė buvo griežta: „Nusikaltėliai turi atsakyti už savo veiksmus“.

Ruslanas Stefančiukas ir Roberta Metsola

Sujaudintas tokio sutikimo R. Stevančiukas visų pirma padėkojo R. Metsolai, dar balandį apsilankiusiai Ukrainoje, kad paremtų karo krečiamą tautą: „Buvote pirmoji, kuri labai ryžtingai pasakėte, kad remsite Ukrainą. <...> Jūs pasakėte: kaukitės ir laimėkite. Ponia pirmininke, mes tikrai kaunamės!“

Kartu R. Stefančiukas atkreipė dėmesį, kad šalia priešo agresijos, šalia daugybės raketų, kurios skrieja ir krenta Ukrainos teritorijoje yra ir daugybė Kremliaus skleidžiamo melo.

„Kremlius kalba apie Donbaso srities išlaisvinimą, bet subombardavo Mariupolį. <...> Jie kalba, kad nori užkirsti badą Ukrainoje, tuo pačiu vagia Ukrainos grūdus! Ukrainoje žmonės žudomi dabar, už tai, kad yra ukrainiečiai. Rusai nesilaiko jokių tarptautinių konvencijų“, – kalbėjo jis.

Taip pat R. Stefančiukas sakė, kad Rusijos nusikaltimai Ukrainoje neliks užmiršti. Dėl šios šalies vykdomų nusikaltimų Ukrainoje iškelta ne viena baudžiamoji dalis.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados vadovas taip pat priminė, kad dėl karo žiaurumų turėjo persikelti gyventi kitur 10 mln. ukrainiečių, iš kurių 6 mln. išvyko iš savo šalies.

Tuo pačiu jis padėkojo ES šalių gyventojams, kurie, pasak jo, ukrainiečiams atvėrė „ne tik savo namus, bet ir širdį“.

„Ukraina yra ta šalis, kuri nusipelno narystės Europos Sąjungoje. Jūs turite užtikrinti mums kandidatės statusą. Mums labai svarbu, kad ta žinia būtų pasiųsta. Ukrainos žmonėms tai yra svarbu. Mums svarbu, kad mus išgirstų galinga Europa.

Jeigu mes birželio 24 d. to signalo nesulauksime, signalo sulauks Vladimiras Putinas. Norime, kad ta diena būtų svarbiausia mums, norime, kad tai būtų mūsų didžiosios pergalės diena“, – sakė R. Stefančiukas.

„Delfi“ primena, kad Ukraina siekia ES kandidatės statuso. Kartu su šia šalimi integruotis į ES siekia ir Moldova bei Sakartvelas.

Taip pat R. Stefančiukas paprašė EP toliau spausti Rusiją ekonomiškai.

„Aš suprantu, kad jūsų biudžetams tai – didžiulė našta, bet jeigu to nepadarysime, pralaimėjimo kaina bus dar didesnė. Turime padaryti viską, kad karas sustotų.

Jūs atstovaujate 500 mln. europiečių. Ukraina yra pasirengusi padaryti viską, kad kovotų už mūsų bendras vertybes, bendrą ateitį, nes ukrainiečiai jau dabar kovoja už tai kovos lauke.

Padarykime viską, kad Ukrainos istorija būtų ta, kurią galima rašyti rašalu, ne krauju.

Mūsų vienybė yra mums didžiausia paskata. Mūsų vienybė yra tai, kas netinka mūsų priešams. Esam dėkingi jūsų šalių žmonėms. Esam dėkingi visiems, kurie kovoja kartu su Ukraina“, – sakė Ukrainos Parlamento vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją