„Jeigu norime atverti tarptautinę rinką Ukrainos grūdams, kliūčių, trukdančių Rusijos eksportui, pašalinimą laikome teisėtu reikalavimu“, – Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu sakė per bendrą spaudos konferenciją Ankaroje su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu.

Sankcijos Maskvos finansų sistemai, įvestos dėl Rusijos karo Ukrainoje, trikdo rusiškų grūdų ir trąšų eksportą.

Pats S. Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Maskva pasirengusi užtikrinti saugų laivų išplaukimą iš Ukrainos.

„Esame pasirengę užtikrinti laivų, išplaukiančių iš Ukrainos uostų, saugumą. Esame pasirengę tai padaryti bendradarbiaudami su Turkijos kolegomis“, – žurnalistams sakė S. Lavrovas.

S. Lavrovas antradienį atskrido į Ankarą, pasaulyje tvyrant dideliam nerimui dėl galinčio susidaryti didelio maisto stygiaus, iš dalies siejamo su Rusijos invazija į Ukrainą.

Jungtinių Tautų prašymu Turkija pasiūlė, kad jos kariniai laivai lydėtų prekinių laivų vilkstines iš Ukrainos uostų, nepaisant jūrinių minų pavojaus. Minų anksčiau buvo aptikta netoli Turkijos krantų.

M. Cavusoglu sveikino „protingą“ ir „įgyvendinamą“ JT planą, taip pat pasiūlė surengti susitikimą Stambule, kad būtų aptartos šios schemos detalės.

„Šiuo metu pas mus užblokuota apie 20–25 mln. tonų [grūdų]. Rudenį jų gali būti 70–75 mln. tonų“, – pirmadienį sakė V. Zelenskis.

Jungtinių Tautų prašymu Turkija pasiūlė, kad jos kariniai laivai lydėtų prekinių laivų vilkstines iš Ukrainos uostų, nepaisant jūrinių minų pavojaus. Minų anksčiau buvo aptikta netoli Turkijos krantų.

Abi kariaujančios šalys kaltina viena kitą naikinant žemės ūkio plotus ir potencialiai dar labiau aštrinant maisto krizę.

Sergejus Lavrovas, Mevlutas Cavusoglu

„Apsimetantieji susirūpinusiais dėl pasaulinės maisto krizės iš tikrųjų smogia žemės ūkio laukams ir infrastruktūrai, kur kyla įspūdingo masto gaisrų“, – antradienį pažymėjo Ukrainos kariškiai, atkreipę dėmesį į atakas prie pietinio Mykolajivo miesto.

Ukrainos ambasadorius įspėja apie pavojingą precedentą

Ukrainos ambasadorius Turkijoje Vasilijus Bodnaras pareiškė, kad Rusija gabena į Turkiją pavogtus Ukrainos grūdus su suklastotais dokumentais, informuoja „Ukrinform“.

„Mums praneša, kad, pagal dokumentus, gabenami ne ukrainietiški grūdai ir ne iš Ukrainos uostų. O iš tikrųjų viskas vyksta taip: agresoriai vagia ukrainietiškus grūdus, sunkvežimiais veža juos į Sevastopolį, iš ten laivais plukdo į Rusijos uostus, iš kur jie eksportuojami su suklastotais dokumentais jau kaip Rusijos grūdai“, - sakė diplomatas žurnalistams.

Anot V. Bodnaro, jeigu šis krovinys būtų plukdomas į Turkijos uostus su dokumentais iš Sevastopolio ar Chersono, jo nepriimtų, bet kadangi jie tariamai gabenami iš Krasnodaro ar Novorosijsko, tai Turkijos pareigūnai pažeidimų neįžvelgia.

Sergejus Lavrovas, Mevlutas Cavusoglu

„Tai sudaro pavojingą precedentą. Ir mes turime padaryti galą tokiems Rusijos veiksmams teisinėmis priemonėmis“, - pabrėžė jis.

„Mes perdavėme Turkijos atstovams laivų, kuriais Rusija ir trečiosios šalys nelegaliai gabena pavogtus grūdus, taip pat ir į Turkijos uostus, sąrašą. Oficialioji Ankara žadėjo į tai atsižvelgti ir imtis priemonių“, - sakė V. Bodnaras.

Ukraina reikalauja veiksmingų saugumo garantijų

Ukrainos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė dedanti visas pastangas atblokuoti Ukrainos uostus, kad būtų užkirstas kelias pasaulinei maisto krizei.

„Šiuo metu dirbame su Jungtinėmis Tautomis ir kitais partneriais siekiant įsteigti humanitarinius koridorius Ukrainos žemės ūkio produktų eksportui“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Atsižvelgiant į Rusijos raketų smūgį grūdų sandėliui Mykolajive, negalime atmesti Rusijos planų panaudoti tokius koridorius Odesos puolimui Pietų Ukrainoje. Todėl navigacijai atkurti reikalingos veiksmingos saugumo garantijos. Šios garantijos turi būti suteiktos aprūpinant Ukrainą atitinkamais ginklais pakrantei apsaugoti nuo grėsmės iš jūros ir įtraukiant trečiųjų šalių laivynus patruliuoti atitinkamoje Juodosios jūros dalyje“.

Ukraina pareiškė esanti dėkinga Turkijai už jos pastangas atblokuoti Ukrainos uostus, tačiau pabrėžė, „kad šiuo metu Ukrainos, Turkijos ir Rusijos susitarimų šiuo klausimu nėra“. „Pabrėžiame, kad sprendimai privalo būti daromi dalyvaujant visoms įsitraukusioms šalims. Atmesime bet kokius susitarimus, kurie neatsižvelgia į Ukrainos interesus“, – sakoma pranešime.

Pasak ministerijos, Ukraina jau pradėjo tiekti grūdus pasaulio rinkai sunkvežimiais, geležinkeliu ir upių transportu. „Darome viską, kas įmanoma, tačiau ši problema gali būti visapusiškai išspręsta tik atblokavus Ukrainos uostus. Raginame visas suinteresuotas partneres kartu su Ukraina sutelkti pastangas randant subalnsuotą sprendimą, kuris panaikintų Rusijos vykdomą uostų blokadą ir drauge suteiktų aiškias saugumo garantijas Ukrainos Juodosios jūros pakrantei ir susijusiems humanitariniams koridoriams“.