Laimėjimą 211 balsų prieš 148 B. Johnsonas pavadino „įtikinamu rezultatu“.

„Kaip vyriausybė galime judėti pirmyn ir sutelkti dėmesį į tikrai svarbius dalykus“, – sakė jis žurnalistams.

Balsavimas vyko praėjus kiek daugiau nei dvejiems metams po to, kai B. Johnsonas iškovojo triuškinančią pergalę visuotiniuose rinkimuose.

Tačiau B. Johnsonui sunkiai sekasi užversti daugelį mėnesių nerimstančių etikos skandalų, ypač dėl COVID-19 karantino taisykles pažeidusių vakarėlių Dauningo gatvėje, puslapį.

Be kita ko, jis tapo pirmuoju britų premjeru, kuriam buvo skirta bauda už tai, kad pažeidė įstatymą vadovaudamas vyriausybei.

57-erių B. Johnsonui buvo reikalingi 180 iš 359 konservatorių parlamentarų balsų, kad jis liktų vadovauti partijai.

Pralaimėjimas būtų reiškęs, kad jis turi trauktis iš partijos lyderio ir premjero postų. B. Johnsono nesėkmės atveju būtų rengiami naujo partijos lyderio rinkimai, kuriuose jis nebegalėtų kandidatuoti.

Dabar tikriausiai bus spėliojama, ar B. Johnsonui pavyks išlikti valdžioje praradus daugelio savo bendrapartiečių parlamento narių pasitikėjimą ir ar atsistatydins kurie nors vyresnieji ministrai.

B. Johnsono pirmtakės Margaret Thatcher ir Theresa May galiausiai atsistatydino, nors nežymia persvara ir buvo laimėjusios balsavimus dėl pasitikėjimo Konservatorių partijoje. Jos pasitraukė nusprendusios, kad jų premjeravimas buvo nepataisomai pakirstas.

„Konservatorių vyriausybė dabar mano, kad įstatymo pažeidimas netrukdo kurti įstatymą“, – sakė pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris.

„Konservatorių partija dabar mano, kad britų visuomenė neturi teisės tikėtis sąžiningų politikų“, – pridūrė jis.

„Borisai, vakarėlis baigėsi“

Antradienį balsavimo tema dominavo britų dienraščių pirmuosiuose puslapiuose.

Laikraštis „The Times“ apibūdino B. Johnsoną kaip „sužeistą nugalėtoją“ ir pabrėžė, kad premjeras laimėjo mažesne persvara nei jo pirmtakė Th. May, kuri pasitraukė praėjus keliems mėnesiams po balsavimo.

Dienraščio „The Daily Telegraph“ antraštė skelbė: „Tuščia pergalė skaldo torius“, o straipsnyje buvo rašoma, kad B. Johnsonas „laikosi įsikibęs valdžios“.

Verslo leidinys „Financial Times“ pažymėjo, kad B. Johnsonas iškovojo pergalę nedidele balsų persvara, ir tai „smarkiai pakenkė jo pozicijoms ir atskleidė susiskaldymo bei priešiškumo mastą jo partijoje“.

„Premjeras po pažeminimo per balsavimą išlaikė valdžią“, – rašė „The Guardian“, o laikraštis „Daily Mirror“, padėjęs iškelti į viešumą faktus apie COVID-19 karantino taisykles pažeidusius vakarėlius Dauningo gatvėje, tiesiog konstatavo: „Borisai, vakarėlis baigėsi“.

„Daily Mail“ buvo vienas iš nedaugelio premjerą palaikančių laikraščių. Jo antraštė skelbė: „Borisas žada: „Aš toliau nuosekliai dirbsiu.“

B. Johnsonas tvirtai laikėsi pozicijos, jog neturėtų atsistatydinti dėl vadinamojo vakarėlių skandalo.

Anksčiau jam teko ginti savo politiką dėl „Brexito“, kovos su COVID-19 pandemija ir tvirtą šalies paramą Rusijos užpultai Ukrainai.

„Dabar ne metas tuščiai ir visiškai nepamatuotai vidaus politinei dramai ir mėnesių mėnesius trunkančiam Jungtinės Karalystės neryžtingumui“, – sakė premjeras torių parlamentarams. Jį citavo aukšto rango šaltinis partijoje.

„Mes ir anksčiau esame išgyvenę permainingus laikus, ir aš galiu atkurti pasitikėjimą“, – kalbėjo B. Johnsonas ir pridūrė: „Geriausia dar laukia priešakyje“.

Premjerą palaikantys partijos kolegos reiškė savo paramą pritarimo šūksniais ir kumščiais belsdami stalus.

Pasak šaltinio, B. Johnsonas sakė, kad gali būti mažinami mokesčiai, Britanijai grumiantis su didžiausia per daugelį dešimtmečių infliacijos krize.

Tačiau torių susiskaldymo mastą atskleidė piktas B. Johnsono kovos su korupcija stratego Johno Penrose'o atsistatydinimo laiškas ir dar vienas ilgamečio sąjungininko Jesse Normano protesto laiškas.

J. Normanas rašė, kad premjero paneigimai dėl vakarėlių Dauningo gatvėje buvo „groteskiški“, ir perspėjo, kad toriai gali pralaimėti kitus visuotinius rinkimus, numatytus 2024 metais.

Buvęs kabineto narys Jeremy Huntas, 2019 metais pralaimėjęs B. Johnsonui kovoje dėl partijos lyderio posto, anksčiau patvirtino, kad pirmadienį balsuos prieš jį.

„Konservatorių parlamentarai giliai širdyje žino, kad neužtikriname Britanijos žmonėms tokio vadovavimo, kokio jie nusipelno“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė J. Huntas, kuris vėl būtų kandidatavęs į partijos lyderio postą, jei B. Johnsonas būtų pralaimėjęs balsavimą.

Nepritarimo šūksniai per jubiliejaus iškilmes

Po prasto pasirodymo gegužę vykusiuose vietos valdžios rinkimuose Konservatorių partijai prognozuojama nesėkmė ir vėliau šį mėnesį vyksiančiuose dvejuose papildomuose rinkimus pietvakarių ir šiaurės Anglijoje. Viena iš šių vietų tradiciškai priklausė toriams.

Nemažai torių įstatymų leidėjų baiminasi, kad gali kilti pavojus jų pačių vietoms, jei B. Johnsonas ves partiją į kitus visuotinius rinkimus.

Per sociologinių tyrimų agentūros „Opinium“ pirmadienį surengtą apklausą, kurioje dalyvavo 2 032 žmonės, 59 proc. respondentų nurodė, kad toriai turėtų pašalinti B. Johnsoną iš lyderio posto.

Per sociologinių tyrimų agentūros „YouGov“ surengtą Konservatorių partijos narių apklausą 42 proc. respondentų pasisakė už tai, kad torių parlamentarai nušalintų premjerą.

Penktadienį prieš nacionalines padėkos pamaldas, skirtas karalienės Elžbietos II platininio valdymo jubiliejui, prie Londono Šv. Pauliaus katedros susirinkusi patriotiškai nusiteikusi minia pasitiko B. Johnsoną garsiais nepritarimo šūksniais.

Teigiama, kad anksčiau svyravusiems toriams toks nemalonus reginys per nacionalinę televiziją tapo lūžio tašku. Kai kurie jų sakė, kad sąmoningai susilaikė nuo kritikos B. Johnsonui, kol baigsis valdymo jubiliejaus iškilmės.

Tačiau kabineto narys Jacobas Reesas-Moggas nesureikšmino nepritarimo šūksnių premjerui, pavadinęs juos „nedideliu triukšmu“