Buvo manyta, kad J. Bidenas vizito į Saudo Arabiją, apie kurį jau ilgą laiką sklando kalbos, atvyks per birželio pabaigoje planuojamą kelionę į užsienį. Tačiau televizijos kanalų CNN ir NBC duomenimis, šį vizitą jis atidėjo iki liepos.

Baltieji Rūmai atsisakė komentuoti galimą vizito atidėjimą.

Penktadienį J. Bidenas patvirtino svarstantis galimybę apsilankyti Saudo Arabijoje, nors per savo rinkimų kampaniją karalystę buvo pavadinęs „parija“.

Galimą vizitą šioje šalyje jis, kaip pranešama, pradėjo svarstyti netrukus po to, kai Saudo Arabija sutiko padidinti naftos gavybą ir padėti pratęsti paliaubas karo nusiaubtame Jemene.

CNN pranešė, kad J. Bidenas susitiks su faktiniu Saudo Arabijos vadovu, 36 metų sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, kuris, kaip nustatė JAV žvalgybos pareigūnai, pritarė sąmokslui nužudyti Rijado kritiką žurnalistą Jamalą Khashoggi 2018 metais.

Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad Saudo Arabijoje J. Bidenas apsilankys maždaug tuo metu, kai vyks į NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Ispanijoje ir Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikimą Vokietijoje, kuris įvyks vėliau šį mėnesį.

Taip pat plačiai tikimasi, kad JAV prezidentas apsilankys Izraelyje, kur jis, kaip ir Saudo Arabijoje, neabejotinai sulauks aštrių klausimų apie lėtai judančią JAV diplomatiją dėl Irano – abiejų šių šalių priešininko.

J. Bidenas buvo nusprendęs iš naujo įvertinti Vašingtono santykius su Rijadu ir savo diplomatijoje daugiau dėmesio skirti žmogaus teisių klausimams.

Tačiau spartus degalų brangimas, kurį lėmė sutrikimai tiekimo grandinėse ir dar paspartino Rusijos invazija į Ukrainą, supykdė amerikiečius ir pakirto J. Bideno populiarumą.

J. Bideno administracija siekia įtikinti Saudo Arabiją padidinti naftos gavybą, tikėdamasi, jog tai padės sumažinti pasiūlos deficitą ir galiausiai degalų kainas degalinėse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją