„Liūdna žinia. Mano artimas ir ištikimas draugas Dmitrijus Kovtunas netikėtai mirė po sunkios ligos, susijusios su koronaviruso infekcija“, – sakė Valstybės Dūmos deputatas Andrejus Lugovojus, kuris taip pat yra kaltinamas prisidėjęs apnuodijant A. Litvinenką.

„Tai baisi ir nepataisoma netektis“, – sakoma jo pranešime.

Valstybinė naujienų agentūra TASS citavo vieną D. Kovtunui artimą šaltinį, sakiusį, kad jis mirė vienoje Maskvos ligoninėje.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) rugsėjį nutarė, kad už A. Litvinenkos nužudymą yra atsakinga Rusija. Maskva šį sprendimą nedelsdama atmetė.

Aleksandras Litvinenka

Strasbūre įsikūręs EŽTT nurodė, kad yra „tvirtų prima facie “ įrodymų, jog A. Lugovojus ir D. Kovtunas „veikė Rusijos valdžios nurodymu arba jos kontroliuojami“.

Tačiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas šiuos kaltinimus atmetė.

Jungtinė Karalystė sako, kad A. Litvinenka mirė viename viešbutyje išgėręs arbatos, į kurią buvo įpilta radioaktyvaus polonio. Ši byla metė šešėlį ant tolesnių Londono ir Maskvos santykių.

Britanijos policija įvardijo A. Lugovojų ir verslininką D. Kovtuną pagrindiniais įtariamaisiais, nes jie abu susitiko su A. Litvinenka viešbutyje Londono centre.

Tačiau mėginimai užsitikrinti jų ekstradiciją žlugo. Abu įtariamieji neigė jiems iškeltus kaltinimus, o A. Lugovojus taip pat naudojosi parlamento nario teisine neliečiamybe.