Premjerės Kajos Kallas, centristinės Reformų partijos lyderės, sprendimas išformuoti koaliciją ir atleisti Centro partijos ministrus reiškia, kad visos parlamento partijos dabar turi stengtis suformuoti naują veikiančią vyriausybę, atstovai citavo Centro partijos lyderį ekspremjerą Juri Ratas.

„Centro partijos valdyba bendru sutarimu nutarė, kad tokiu metu, kai Estijos žmonės susiduria su beprecedente infliacija ir kai reikia parengti mokesčių bei socioekonomines priemones, padedančias pragyventi, partija privalo rasti bendrą kalbą su kitomis politinėmis jėgomis“, – sakė J. Ratas.

Prezidentas Alaras Karis penktadienį patenkino K. Kallas prašymą atleisti iš pareigų visus Centro partijos ministrus.

Aiškindama šį koalicijos skilimą K. Kallas penktadienį sakė, kad „dabar Estijai labiau nei bet kada anksčiau reikia veikiančios vyriausybės, pagrįstos bendromis vertybėmis“.

„Saugumo padėtis Europoje neleidžia man, kaip ministrei pirmininkei, toliau bendradarbiauti su Centro partija, kuri dėl vidaus nesutarimų nesugeba iškelti Estijos interesų aukščiau už savo partijos ir įvairių jos sparnų interesus“, – pareiškė vyriausybės vadovė.

Pasak jos, paskutiniu lašu tapo momentas, kai parlamentas dėl Centro partijos ir EKRE balsų atmetė ministrų konsensusu patvirtintą įstatymo projektą dėl pagrindinio ugdymo estų kalba.

Premjerė pranešė, kad pasiūlė socialdemokratams ir „Isamaa“ derėtis dėl naujos koalicijos. Kol ji nesuformuota, darbą tęs likę ministrai, nurodė K. Kallas.

Jeigu dėl naujos vyriausybės nepavyktų susitarti, Estijoje turėtų būti skelbiami pirmalaikiai rinkimai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją