Vėlai trečiadienį paskelbti sociologinių tyrimų grupės „IFOP-Fiducial“ naujausios apklausos rezultatai rodo, kad E. Macrono koalicija „Ensemble“ („Kartu“) gali gauti 275–310 vietų Nacionaliniame Susirinkime, bet tikriausiai mažiau kaip 289, reikalingų daugumai užsitikrinti.

Nauja kairiųjų partijų grupė, vadovaujama griežtai kairiųjų pažiūrų Jeano-Luco Melenchono, gali smarkiai sustiprinti savo pozicijas, gavusi 170–205 vietas, prognozuoja sociologai.

„Vertiname tai rimtai, nes žiniasklaidoje ir apklausose, be prezidentinės daugumos, egzistuoja vienintelis asmuo – Jeanas-Lucas Melenchonas“, – ketvirtadienį televizijai „France 2“ sakė valdančiosios partijos aukšto rango deputatė Aurore Berge.

Pasak jo, naujoji J.-L. Melenchono koalicija NUPES, apimanti žaliuosius, socialistus ir komunistus, yra vienintelė „stipri ir patikima“ alternatyva.

Tačiau jeigu rinkėjai nesuteiktų E. Macronui daugumos parlamente po prezidento perrinkimo balandžio 24 dieną, tai reikštų „mūsų šalies politikos didelę destabilizaciją daugeliui metų“, sakė parlamento reikalų ministras Olivier Veranas.

Prancūzijoje politinio atotrūkio tarp prezidento ir parlamento daugumos nebuvo nuo 1997–2002 metų, kai dešiniųjų pažiūrų prezidentas Jacques'as Chiracas turėjo bendradarbiauti su socialistu premjeru Lioneliu Jospinu.

2000 metais priimta konstitucijos pataisa turėjo užbėgti už akių tokiai politinei aklavietei – parlamento rinkimų data buvo perkelta tuojau po prezidento rinkimų.

Pirmasis rinkimų ratas vyks birželio 12 dieną, o antrasis – po savaitės, birželio 19-ąją. Naujojo parlamento sudėtis paaiškės tik po antrojo turo.

Tačiau penktadienį agentūros BVA paskelbti naujos apklausos rezultatai rodo, kad tik 35 proc. rinkėjų nori, kad E. Macronas turėtų daugumą parlamente. Tai atspindi didelį elektorato susiskaldymą.

„Tikra viltis“

Balandžio 24-ąją įvykusiame prezidento rinkimų antrame rate E. Macronas įveikė kraštutinių dešiniųjų lyderę Marine Le Pen ir užsitikrino antrą penkerių metų kadenciją.

Prezidentas galės toliau formuoti užsienio politiką, kad ir kokia būtų parlamento sudėtis, bet vidaus politikos programa, įskaitant planus mažinti mokesčius, vykdyti socialines reformas ir didinti pensinį amžių, priklausys nuo parlamento palaikymo.

Buvęs trockistas J.-L. Melenchonas, vadovaujantis kraštutinių kairiųjų judėjimui „La France Insoumise“ („Nenugalėtoji Prancūzija“, LFI), turi radikaliai kitokių planų. Jis ragina sumažinti pensinį amžių iki 60 metų, pertvarkyti turto mokesčius, taip pat 15 proc. padidinti minimalų atlyginimą.

Tinklalapio „Politico“ pateikiamas apklausų vidurkis teberodo, E. Macronas gautų daugumą, jeigu rinkimai vyktų šiandien. Kai kurie ekspertai sako, kad apklausos Prancūzijoje nepakankamai patikimos.

Dabartinės prognozės kairiesiems nesuteikia beveik jokių galimybių užsitikrinti absoliučią daugumą ir suformuoti vyriausybę.

Tačiau per trečiadienį vakare surengtą kampanijos mitingą J.-L. Melenchonas teigė, kad kairiųjų padėtis geresnė nei atrodo, nors jie nesugebėjo susitarti dėl bendro kandidato per prezidento rinkimus.

„Susivienijome, kad pasakytume šaliai: „Esame alternatyva, jeigu suprantate, kad dabartinė padėtis nebegali tęstis“, – jis kalbėjo Paryžiuje susirinkusiems 1,5 tūkst. žmonių.

J.-L. Melenchonas tikisi, kad kairiųjų pažadas skirti didesnį finansavimą socialiniams reikalams ir aplinkos apsaugai, taip pat didėjantis pyktis dėl augančių kainų, iš dalies nulemtų karo Ukrainoje, paskatins rinkėjus masiškai juos paremti.

„Jeigu žmonės mano, kad galime laimėti, jie trauks balsuoti krūvomis“, – teigė 70-metis kairiųjų lyderis.

„Yra tikra viltis“, – neseniai naujienų agentūrai AFP sakė Socialistų partijos vadovas Olivier Faure'as.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją