M. Morawieckis kritikavo ir buvusio JAV valstybės sekretoriaus Henry‘io Kissingerio žodžius – šis Davose pareiškė, kad Ukraina turi atiduoti Rusijai dalį savo teritorijos ir kad Europa turi siekti sutarimo su Rusija. Lenkijos premjeras teigė patyręs Déjà-vu jausmą. „Didysis Amerikos politikos realistas pakartojo būtent tas tezes, kurias girdėjo Lenkija aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose“, - rašė jis.

Ir tada daug politikų buvo linkę manyti, kad Sovietų Sąjunga kaip sistema yra teisėta. Nors ji buvo vadinama „blogio imperija“, atsirasdavo politikų, „kurie sakė, kad jos egzistavimas reikalingas dėl jėgų pusiausvyros“.

Per pirmąsias šimtą karo dienų Ukraina pasauliui įrodė du dalykus. „Pirma: kad senoji Rusijos galia šiandien yra daug mažiau įspūdinga nei daugelis manė. Antra: kad ir mažesnė tauta gali smarkiau priešintis, jei turi nepalaužiamą charakterį“, - teigė M. Morawieckis.

Tačiau ukrainiečiai turi paklausti savęs, ar tikrai gali pasikliauti Europa. „Ar ginklai pristatomi laiku. Ar kas nors nepradeda derybų su Putinu už jų nugaros“, - rašoma straipsnyje. Ir ar ES galiausiai priims sankcijas, kurios realiai apribos Rusijos veikimo galimybes.

Per šias šimtą dienų netruko simbolinių gestų. Daug Europos politikų apsilankė Kyjive, tačiau karas tęsiasi toliau. Nors Ukrainai išlaikė Kyjivą ir Charkivą ir neleido Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasiekti savo strateginių tikslų: „Į Rusiją, vargu, ar galima žiūrėti kaip į pralaimėtoją. Dar daugiau: tai, kad Rusija iki šiol nepralaimėjo, yra jos dalinė pergalė“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją