Saugumo tarnybos teigimu, tai pavyko išsiaiškinti viename perimtame Rusijos kario ir jo žmonos telefoniniame pokalbyje. Jo metu rusų karys skundėsi, kad savo užduočių negali įvykdyti nė gerai ištreniruoti samdiniai. Pasak jo, iš tam tikrai užduočiai Ukrainos rytuose dislokuoto „Vagner“ dalinio teliko „apgailėtini likučiai“.

Ukrainos saugumo tarnyba pridūrė, kad dabar „paprasti“ Rusijos kariai bijo kautis.

Kaip „Nastojaščije Vremia“ eteryje pasakojo atsargoje esantis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas, Gynybos strategijų centro ekspertas Viktoras Kevliukas, karinė bendrovė „Vagner“ buvo performuota. Ji skilo į gerai pasirengusius kovotojus ir vadinamąją „patrankų mėsą“.

Karinę bendrovę „Vagner“ 2013 metais įsteigė buvęs Rusijos Federacijos vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiųjų pajėgų pareigūnas Dmitrijus Utkinas.

V. Kevliukas papasakojo apie naują Rusijos samdinių veidą ir esminį vaidmenį Luhansko srities Popasnos okupacijoje.

– Ukrainos gynybos ministerija skelbė, kad bendrovė „Vagner“ buvo performatuota ir dabar vadinasi „Liga“. Ar ką nors apie tai žinote?

– Privati karinė „Vagner“ bendrovė prieš kurį laiką išgyveno kardinalių pokyčių, atsirado naujas pavadinimas „Lyga“. Remdamasis turima informacija, galiu teigti, kad šiandien bendrovė atrodo štai taip: geriau pasirengę samdiniai perkelti į atskirą struktūrą, kuriai duotas „Lygos“ pavadinimas. Jie vykdo sudėtingesnes ir atsakingesnes užduotis, panašias į tas, kurios tenka šturmo daliniams.

Senoje geroje „Vagner“ pasilikę paprastesni ir prastesni. Rostovo srities poligone, kur yra jų bazė, iš 170 kandidatų, atrinktų „Vagner“ verbuotojų, į „Lygą“ nepateko nė vienas. Tai reiškia, kad keliami labai aukšti reikalavimai, tačiau tik „Lygai“, o ne visai „Vagner“. Visi likusieji turėjo išklausyti dviejų savaičių parengiamuosius kursus, o tada – į Popasną.

– Kaip jie ten kariauja?

– Žinoma, kad „Vagner“ verbuotojai labai drastiškai sumažino reikalavimus, pavyzdžiui, karinės patirties ir sveikatos būklės, tarnauti nebetrukdo ir kriminalinė praeitis. Tai reiškia, kad, jeigu žmogus buvo teistas ne dėl itin sunkaus nusikaltimo, jis dabar tikrai gali be problemų įsidarbinti „Vagner“.

– Žinau, kad kariai iš fronto jus informuoja, kaip kariauja šie žmonės. Ar mūšyje matomi skirtumai?

– Jeigu kalbėtume apie tai, koks jų indėlis, tai žinome, kad Rusijos pajėgoms Popasnos kryptimi vadovaujantis generolas Avdejevas „Vagner“ naudoja kaip pagrindinę puolamąją jėgą, ją papildydamas oro desanto kariais, kurie jau patyrė didelių nuostolių ir praktiškai praradę savo karinę galią. Kitaip tariant, „Vagner“ naudojamas kaip cementas, kaip atakos dalinių formavimo klijai. Viena vertus, valstybė privačiai karybos bendrovei socialinės apsaugos kontekste neturi jokių įsipareigojimų, o tai reiškia, kad tuos žmones galima stumti į pražūtį ir nerizikuoti jokiais materialiniais ir moraliniais padariniais.

Kita vertus, tai naudingi kovotojai, vaduojantys motyvaciją praradusius Rusijos karius.

Popasnos užėmimas parodė, kad tokia privačios karybos bendrovės naudojimo schema pasiteisina. Sprendžiant pagal tai, kas žinoma iš jų veiksmų kitomis kryptimis, „Lygos“ kovotojai garsėja kaip agresyvūs, iniciatyvūs, žiaurūs ir ryžtingi. Jie kovos lauke tikrai rimti priešai. O pats „Vagner“ dėl nuolat mažinamų reikalavimų kandidatams po truputį vis labiau degraduoja. Ir mūsų kariai labai skiriasi nuo jų, sakykime taip, menkų karinių gebėjimų.

– O pats Vagneris fronte pasirodo? Dmitrijus Utkinas kaip nors vadovauja kariniams veiksmams?

– Sklinda kalbos, kad Dmitrijus Utkinas kone visą laiką leidžia Rostovo srities teritorijoje, kur rūpinasi bendrovės reikalų tvarkymu. Greičiausiai pats kariniuose veiksmuose jis nedalyvauja.

– Užsiminėte apie tą generolą Aleksejų Avdejevą, vadovaujanti Rusijos Federacijos Pietų karinei apygardai. Šiandien girdėjau jūsų interviu Ukrainos NV radijui, kuriame sakėte, kad jis vadovaujasi kiek kitokiu požiūriu į karinius veiksmus?

– Anksčiau šis generolas buvo M. V. Frunzės vardo karo akademijos vadovas, kitaip tariant, tai žmogus, puikiai išmanantis operatyvinio meno taktikos paslaptis, gebantis jas perteikti, susipažinęs su naujausiomis metodikomis. Rezultatai kalba patys už save, jis kažkuriame etape sugebėjo kūrybiškai suorganizuoti Popasnos šturmą.

Kita vertus, kai jiems pasisekė tai padaryti, atėjo nauji Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai ir sugrąžino situaciją į normalią, kai vis dėl to dominuoja mūsų ginkluotųjų pajėgų šturmo-desanto daliniai. Tik manau, kad tai ne paskutinė mūsų matyta jo panaudota taktinė naujovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją