Tokios pagalbos paprašyta prieš penktadienį įvyksiantį Afrikos Sąjungos vadovo Macky Sallo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą Juodosios jūros kurorte Sočyje, per kurį tikimai aptarti ir grūdų tiekimą per besitęsiančią Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Šiais metais nuolat blogėjant maisto ir mitybos padėčiai šalyje, atsižvelgiant į augantį pavojų gyventojams, jei nebus suteikta humanitarinė pagalba, šiuo dekretu šalyje įvedama maisto nepaprastoji padėtis“, – teigiama dokumente, kurį pasirašė šalį valdančios karinės chuntos vadovas – generolas Mahamatas Idrissas Deby Itno.

„Vyriausybė ragina visus nacionalinius veikėjus ir tarptautinius partnerius padėti gyventojams“, – pažymima dekrete.

Jungtinės Tautos įspėjo, kad šiais metais humanitarinės pagalbos Čade prireiks 5,5 mln. žmonių – daugiau nei trečdaliui šios šalies gyventojų.

Rusijos invazija į Ukrainą ir dėl to įvestos Vakarų sankcijos Maskvai sutrikdė kviečių ir kitų prekių tiekimą iš šių dviejų valstybių, todėl smarkiai ir pagrįstai sustiprėjo susirūpinimas dėl bado pavojaus visame pasaulyje.

Maisto produktų kainos Afrikoje jau viršijo lygį, užfiksuotą po 2011 metų vadinamojo „arabų pavasario“.

Jungtinių Tautų duomenimis, Čadas yra trečia pagal skurdo lygį valstybė pasaulyje, o 2021-ųjų „Pasauliniame bado indekse“ - Europos nevyriausybinių organizacijų sudarytame reitinge – jis buvo 113-as iš 116-os valstybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)