Vašingtonas taikys sankcijas violončelininkui Sergejui Rolduginui, pramintam „Putino tarpininku“, jo žmonai operos dainininkei Jelenai Mirtovai ir Užsienio reikalų ministerijos atstovei Marijai Zacharovai, taip pat kelioms didelėms jachtoms, kaip įtariama, susijusiomis su V. Putinu, nurodė JAV Iždo departamentas.

Sankcijos taip pat bus taikomos keliems aukšto rango vyriausybės pareigūnams ir įtakingiems verslininkams, lėktuvui ir prabangiai jachtai, siejamiems su banko VTB, kuris yra vienas didžiausių Rusijoje, vadovu Andrejumi Kostinu.

Tuo metu JAV Prekybos departamentas įtraukė apie 70 Rusijos bendrovių, kurioms draudžiama įgyti svarbių amerikietiškų technologijų ir prekių, sąrašą.

Šiomis sankcijomis siekiama „susilpninti svarbius tinklus, kuriais naudojasi Rusijos elitas, įskaitant prezidentą Vladimirą Putiną, mėgindami paslėpti ir perkelti pinigus, taip pat anonimiškai naudoti prabangiu turtu visame pasaulyje“, sakoma Iždo departamento pareiškime.

Baltieji rūmai nurodė, kad tokiu būdu siekiama padidinti spaudimą Maskvai, praėjus jau daugiau kaip trims mėnesiams nuo jos invazijos į Ukrainą pradžios.

„Jungtinės Valstijos, kartu su daugiau kaip 30 partnerių visame pasaulyje, įvedė beprecedenčių sankcijų ir eksporto kontrolės priemonių, kad patrauktų prezidentą Putiną atsakomybėn už jo karą Ukrainoje, suvaržytų Rusijos prieigą prie kritiškai svarbių technologijų, reikalingų finansuoti jos karo mašiną, taip pat paverstų Rusiją pasaulinę finansų atstumtąja“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Iždo departamentas nurodė, kad keturioms prabangioms jachtoms, kurios yra siejamos su V. Putinu ir kuriomis jis yra ne kartą plaukiojęs, bus taikomas „blokuojamos nuosavybės“ statusas, tai yra kad jos gali būti areštuotos.

Departamentas taip pat nusitaikė į Monake įsikūrusią bendrovę „Imperial Yachts“, kurios biuras Maskvoje aptarnaudavo Rusijos verslo magnatus, taip pat į jos savininką Jevgenijų Kočmaną.

„Imperial Yachts“ parduoda Rusijos elito atstovams jachtas išperkamosios nuomos būdu, taip pat prižiūri rusų oligarchams priklausančias jachtas, nurodė Iždo departamentas.

Be kita ko, į blokuojamos nuosavybės sąrašą buvo įtraukta didžiausia „Imperial“ jachta – prieš trejus metus pastatyta 136 metrų ilgio „Flying Fox“. Balandžio 1-ąją Dominikos Respublikos tarnybos JAV prašymu surengė reidą šiame laive, vykdant tyrimą dėl įtariamo pinigų plovimo ir ginklų kontrabandos.

S. Rolduginas ir jo žmona į JAV juoduosius sąrašus buvo įtraukti pirmąkart, bet Europos Sąjunga sankcijas taiko jiems nuo vasario.

S. Rolduginas yra žinomas kaip violončelininkas ir Sankt Peterburgo muzikos namų meno vadovas. Draugiškus ryšius su V. Putinu jis palaiko jau ilgiau kaip keturis dešimtmečius ir yra vienos iš prezidento dukterų krikštatėvis.

Tačiau Iždo departamentas nurodė, kad S. Rolduginas atlieka svarbų vaidmenį tvarkant V. Putino asmeninį turtą užsienyje.

„Rusijos elito nariai – iki pat prezidento Putino – yra priklausomi nuo painių pagalbinių tinklų, kad paslėptų, perkeltų ir išlaikytų savo turtą ir prabangos objektus“, – sakė iždo sekretoriaus pavaduotojas Brianas Nelsonas.

„Šiandienos veiksmai demonstruoja, kad Iždo departamentas gali imtis ir imsis priemonių prieš atsakinguosius už šio neteisėtai įgyto turto dangstymą ir palaikymą“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją