ES sankcijas patriarchui Kirilui dėl jo paramos Maskvos karui Ukrainoje balandžio mėnesį pasiūlė Lietuva. Planuota, kad ši priemonė bus įtraukta į baigiamą derinti Bendrijos sankcijų Rusijai šeštąjį paketą.

Tačiau Budapešto pozicija, kad Kirilas turi būti išbrauktas iš juodojo sąrašo, taip pat priešinamasis rusiškos naftos embargui šį sankcijų paketą trukdė priimti, sakė diplomatai.

ES lyderiams pirmadienį pavyko susitarti dėl didžiosios dalies naftos iš Rusijos importo atsisakymo, bet dėl įnirtingo Budapešto priešinimosi buvo nutarti suteikti išimtį vamzdynu tiekiamai naftai.

27 šalių bloko ambasadoriai trečiadienį susirinko suderinti šio žingsnio teisinių detalių ir likusio sankcijų paketo.

Europos diplomatai sakė, kad Vengrija tai pat atsisakė pritarti, kad patriarchui Kirilui būtų taikomas draudimas atvykti į Bendriją ir būtų įšaldytas ES jurisdikcijoje esantis jo turtas.

75 metų Kirilas yra uolus Rusijos prezidento Vladimiro Putino šalininkas ir tvirtai rėmė jo karinę kampaniją Ukrainoje. Dauguma ES vyriausybių palaikė poziciją, kad ROB vadovas turi būti įtrauktas į sankcijų sąrašą.

V. Orbanas, laikomas Kremliui artimiausiu ES lyderiu, sakė, kad sankcijų taikymas ROB vadovui kirstųsi su „tikėjimo laisve“.

ES pareigūnai sakė, kad nauju sankcijų paketu iki šių metų pabaigos bus sustabdyta apie 90 proc. rusiškos naftos importo į Bendriją, blokui stengiantis sustabdyti Maskvos karo mašinos finansavimo srautus.

Vienas diplomatas sakė, kad kitos ES šalys atsisakė nusileisti tolesniam V. Orbano reikalavimui išlaikyti galimybę Vengrijai pardavinėti jos gaunamą rusišką naftą.

Šis žingsnis laikomas galingiausia priemone, kokių iki šiol buvo imtasi prieš Maskvą penkiais sankcijų paketais, supurčiusiais Rusijos ekonomiką.

Šeštuoju paketu Rusijos didžiausias bankas „Sberbank“ taip pat bus atsietas nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT ir bus uždrausta dar trijų Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių veikla Bendrijoje.

Turto įšaldymas ir draudimas išduoti vizas taip pat bus taikomas numanomai V. Putino partnerei Alinai Kabajevai ir kariškiams, įtariamiems karo nusikaltimais Ukrainoje.

Šios sankcijos turėtų įsigalioti vėliau šią savaitę, kai bus paskelbtos ES oficialiajame leidinyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)