Apie tai rašo dienraštis „The New York Times“, cituodamas šaltinius.

Tarptautiniams konvojams, gabenantiems maistą, vandenį ir kitą humanitarinę pagalbą daugiau nei milijonui pilietinio karo kamuojamų sirų, teliko vienas kelias. Dabar pareigūnai įspėja, kad Rusija gali pamėginti jį uždaryti arba panaudoti kaip kozirį derybose su galingiausiomis pasaulio valstybėmis dėl kito karo, vykstančio maždaug už 1600 km nuo Sirijos.

Anot diplomatų ir ekspertų, jeigu būtų uždarytas koridorius ties Bab al-Hawa sienos kirtimo punktu pasienyje su Turkija, tūkstančiai sirų beveik neabejotinai būtų priversti bėgti iš gimtinės. Tai pablogintų Europoje ir Viduriniuose Rytuose kilusią pabėgėlių krizę, kuri ir taip yra laikoma didžiausia pasaulyje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Karas Ukrainoje daro plataus masto poveikį Sirijai ir visam regionui bei pasauliui“, – gegužės mėnesį Vašingtone duoto interviu metu sakė Jordanijos užsienio reikalų ministras Aymanas Safadi.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, kuriai priklausanti Rusija turi galingą veto teisę, liepos mėnesį bus balsuojama, ar palikti humanitarinės pagalbos koridorių atvirą. Rusijos diplomatai sako, kad Maskva „dar neapsisprendė dėl savo balso“.

Tiesa, vadovaujantis „The New York Times“ duomenimis, trys užsienio šalių diplomatai pareiškė, kad Rusija pasiuntė „miglotų signalų“ dėl bandymo balsavimą panaudoti kaip kozirį ir išsireikalauti nuolaidų. Kokie tai signalai, nepatikslinama.

„Maskva derėsis su šalimis, kurios gali susidurti su nauja pabėgėlių banga, dėl pagalbos apeiti sankcijas“, – pareiškė neįvardyti Rusijos Federacijos (RF) atstovai.

JAV pasiuntinė prie Jungtinių Tautų ketvirtadienį pareiškė, kad vienintelė sienos perėja, skirta pagalbos krovinių pristatymui į Siriją, privalo likti atidaryta.

Anksčiau Rusija pagrasino vetuoti rezoliuciją, skirtą perėjos išsaugojimui.

Sirijos sąjungininkė Rusija gali blokuoti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurios galiojimas baigiasi liepos 10 dieną. Stebėtojų teigimu, ji naudojasi rezoliucija kaip derybų priemone, bausdama už sankcijas, įvestas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Netoli Turkijos Reichanli miesto esanti Bab al-Hawa sienos perėja yra vienintelė, per kurią pastaruosius dvejus metus Sirijai buvo tiekiama JT humanitarinė pagalba.

JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield ketvirtadienį pareiškė, kad perėja turi likti atvira.

„Turime pratęsti šios sienos perėjos veikimą, turime ir toliau teikti šią pagalbą“, – sakė L. Thomas-Greenfield, lankydamasi Reichanli mieste esančiame logistikos centre netoli Sirijos sienos.

Pernai per šią perėją į Idlibo regioną – Sirijos sukilėlių bastioną, kur gyvena maždaug 3 mln. žmonių – pravažiavo beveik 10 000 sunkvežimių su humanitarinės pagalbos kroviniais.

„Žinome, kad padėtis ten yra baisi, kad žmonės jau dabar kenčia“, – kalbėjo ambasadorė.

Perėjos uždarymas „dar labiau padidins [žmonių] kančias, padidins namus palikusių žmonių skaičių ir galbūt net skaičių žmonių, kurie bandys kirsti sieną į Turkiją“, kalbėjo ji.

Reichanli mieste L. Thomas-Greenfield susitiko su pagalbą Sirijos gyventojams teikiančių JT agentūrų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Rusijos ambasadoriaus prie JT pirmasis pavaduotojas Dmitrijus Polianskis gegužės 20 dieną pareiškė, kad Maskva nemato priežasčių, dėl kurių šią perėją reikėtų palikti atidarytą. Pasak jo, perėja pažeidžia Sirijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)