Vizito tikslas – „išlaisvinti grūdų ir trąšų atsargas, dėl kurių blokados ypač kenčia Afrikos šalys“, taip pat sušvelninti konfliktą Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė M. Sallo biuras.

Vizitas buvo surengtas gavus V. Putino kvietimą, o M. Sallas vyks kartu su Afrikos Sąjungos Komisijos pirmininku, pridūrė jo biuras.

Afrikos Sąjungą vaizdo ryšiu kreipsis ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, tačiau kreipimosi data dar nenumatyta.

Dėl karo Ukrainoje visame pasaulyje smarkiai išaugo degalų, grūdų ir trąšų kainos, o tai labai jaučia Afrikos šalys.

Tiek Ukraina, tiek Rusija yra pagrindinės kviečių ir kitų grūdų tiekėjos Afrikai, o Rusija – pagrindinė trąšų gamintoja.

Praėjusį mėnesį JT pareiškė, kad Afrika susiduria su „beprecedente“ karo sukelta krize, kuri dar labiau padidina žemyno patiriamus sunkumus – nuo klimato kaitos iki koronaviruso pandemijos.

Šios savaitės pradžioje M. Sallas kreipėsi į ES vadovus su prašymu padėti sušvelninti svarbiausių prekių krizę.

Jis teigė, kad ES sprendimas pašalinti Rusijos bankus iš SWIFT finansinių pranešimų sistemos gali pakenkti maisto produktų tiekimui į žemyną.

„Kai SWIFT sistema sutrikdoma, tai reiškia, kad net jei produktų yra, mokėjimas tampa sudėtingas arba išvis neįmanomas“, – per vaizdo ryšį sakė M. Sallas.

„Primygtinai prašau, kad šį klausimą kuo greičiau išnagrinėtų mūsų kompetentingi ministrai ir rastų tinkamus sprendimus‘, – pridūrė jis.

M. Sallas pripažino, kad Rusijos vykdoma Odesos uosto blokada pakenkė Ukrainos maisto produktų eksportui, ir pritarė JT vadovaujamoms pastangoms išlaisvinti uostą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją