Vadinamoji JAV ir Taivano XXI šimtmečio prekybos iniciatyva (US-Taiwan Initiative on 21st-Century Trade) pradėta po amerikiečių prezidento Joe Bideno praeitą savaitę paskelbto susitarimo su 12 Azijos ekonomikų, bet Taivanas į jį nebuvo įtrauktas.

Kaip ir per šį procesą, diskusijos su Taivanu neapima muitų arba prieigos prie rinkų, tai yra klausimų, kuriems būtų reikalingas Kongreso pritarimas, sakė pareigūnai.

„Abi pusės sparčiai dirbs... kad parengtų ambicingą planą deryboms dėl plačių susitarimų, įskaitant aukšto lygio įsipareigojimus ir ekonomiškai reikšmingus rezultatus“, – sakoma JAV prekybos atstovo biuro (USTR) pranešime.

Nors derybų aprėptis ribota ir, anot vieno aukšto rango JAV administracijos pareigūnų, atitinkanti „neoficialų“ ryšių su Taibėjumi pobūdį, jos tikriausiai vis tiek supykdys Kiniją, širstančią dėl bet kokių užuominų, jog Vašingtonas autonominę demokratinę salą prilygina nepriklausomai valstybei.

Kinija laiko Taivaną neatsiejama savo teritorijos dalimi ir priešinasi Taibėjaus dalyvavimui bet kokiuose tarptautiniuose forumuose, įskaitant Ramiojo vandenyno regiono prekybos susitarimą.

Pekinas dažnai imdavosi žvanginti ginklais, kad išreikštų savo nepasitenkinimą. Kinija pirmadienį surengė didžiausią nuo šių metų pradžios įsibrovimą į Taivano oro erdvės gynybos zoną – Taibėjus pranešė apie 30 lėktuvų, įskridusių į šią teritoriją, įskaitant daugiau kaip 20 naikintuvų.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kaltino Kiniją „vis labiau provokuojama retorika ir veikla“.

J. Bidenas taip pat spaudžiamas siekti glaudesnių ryšių su sala, 52 senatoriams, abiejų pagrindinių JAV partijų nariams, paraginus įtraukti Taivaną į praeitą savaitę įkurtą Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono ekonominę programą (Indo-Pacific Economic Framework, IPEF). Šiame projekte dalyvaujančios šalys sudaro apie 40 proc. pasaulio ekonomikos.

Senatoriai savo laiške J. Bidenui argumentavo, kad palikus už durų Taivaną, svarbų prekybos partnerį, reikštų „leisti Kinijos vyriausybei teigti, kad tarptautinė bendrija faktiškai neremia reikšmingos sąveikos su Taivanu“.

„Tvirti ryšiai“

Vienas aukšto rango pareigūnas sakė, kad dar yra laiko įtraukti Taivaną į šią programą.

„Taivano neįtraukėme į pirminį pristatymą. Tačiau eidami į priekį ketiname laikytis lankstaus ir adaptyvaus požiūrio į dalyvavimą IPEF“, – žurnalistams teigė jis.

Pareigūnas pakartojo, kad Vašingtonas nekeičia savo „ilgalaikės „vienos Kinijos“ politikos“, bet pažymėjo, kad J. Bideno administracija taip pat palaiko „tvirtus neoficialius ryšius su Taivanmu ir... yra įsipareigojusi juos gilinti“.

JAV prekybos atstovo pavaduotoja Sarah Bianchi ir Taivano vyriausiasis prekybos derybininkas Johnas Dengas trečiadienį susitiko Vašingtone įkurti naujos iniciatyvos. Pasak USTR, bus siekiama „plėtoti konkrečius būdus gilinti ekonominius ir prekybos ryšius, vystyti abipusės prekybos prioritetus, grindžiamus bendromis vertybėmis, taip pat skatinti inovacijas ir įtraukų ekonominį augimą mūsų darbininkams ir verslo įmonėms.“

Pirmasis susitikimas pagal šią iniciatyvą įvyks Vašingtone vėliau birželį. Per jį vyks derybos dėl muitinės procedūrų ir taisyklių, įskaitant reguliuojančias su žemės ūkio sektoriumi susijusią prekybą, darbininkų teises ir kovą su „žalingomis ne rinkos priemonėmis“, aiškiai turint omenyje Kinijos veiksmus.

Kitas JAV administracijos pareigūnas sakė, kad siekiama parengti „aukšto lygio pagrindą, įpareigojamą sutartį“, bent nenurodė, iki kada tai ketinama padaryti.

Taivanas yra 10-oji pagal dydį JAV eksporto rinka. Be to, saloje gaminami gyvybiškai svarbūs puslaidininkiai, kurių pastaruoju metu stigo, ir tai neigiamai veikė nuo jų priklausomas pramonės šakas – pradedant automobilių, baigiant išmaniųjų telefonų gamyba.

JAV Prekybos departamentas pradėjo atskirą dialogą su Taivanu dėl technologijų ir investicijų – dviejų kitų sričių, kurias apima IPEF.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją