Mūšis dėl Severodonecko pastarosiomis dienomis tapo vis intensyvesnis, ir Ukrainos, ir Rusijos pusės patyrė daug aukų. Antradienį Rusijos pajėgos smogė į azoto rūgšties cisterną miesto chemijos gamykloje ir tai paskatino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį apkaltinti Maskvą „beprotybe“.

Severodoneckas, vienas iš pramonės centrų Rusijos pajėgų kelyje į rytinį Luhansko regioną, po nesėkmingo bandymo užimti Kyjivą tapo masyvios rusų ugnies taikiniu.

Regiono valdžios institucijų teigimu, dabar rusai kontroliuoja didžiąją dalį sugriauto miesto.

Tačiau, siekdamas sustiprinti mažiau nei rusai ginklų turinčią Ukrainos kariuomenę, J. Bidenas patvirtino, kad nauja JAV ginkluotė jau pakeliui.

„Suteiksime ukrainiečiams pažangesnių raketų sistemų ir amunicijos, kad jie galėtų tiksliau smogti į pagrindinius taikinius mūšio lauke“, – rašė J. Bidenas laikraštyje „The New York Times“.

JAV pareigūnas žurnalistams sakė, kad siunčiami ginklai yra „Himars“, arba didelio judrumo artilerijos raketų sistemos, turinčios tiksliai valdomą amuniciją ir ilgesnį nuotolį nei šiuo metu Ukrainoje naudojami ginklai.

„Himars“ sistemos yra svarbiausias elementas iš trečiadienį pristatomo 700 mln. dolerių vertės paketo, į kurį įeina oro erdvės stebėjimo radarai, daugiau trumpojo nuotolio prieštankinių raketų „Javelin“, artilerijos šaudmenų, sraigtasparnių, transporto priemonių ir atsarginių dalių, sakė pareigūnas.

JAV stengiasi padėti Kyjivui kariauti, tačiau nelaiko savęs tiesiogine kariaujančia šalimi, o pareigūnas pabrėžė, kad nors ginklai bus naudojami „atremti Rusijos puolimą Ukrainos teritorijoje“, jie nebus „naudojami prieš Rusiją“.

Nors kai kurie analitikai teigė, kad „Himars“ gali „pakeisti žaidimo taisykles“, kiti sako, kad nereikėtų tikėtis, jog jie staiga pagerins Ukrainos pajėgų, kovojančių su Rusijos artilerijos ugnimi, padėtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės