„Dar vienas Pirmojo valstybės asmens dienotvarkės renginys – su prierašu „visiškai slaptai“. Šiandien prezidentas apdovanojo Nacionalinio saugumo komiteto darbuotojus, dalyvavusius specialiojoje KGB operacijoje Ukrainos teritorijoje“, – rašo prezidentui artimas „Telegram“ kanalas „Pul pervovo“.

Kaip rašo „Meduza“, sprendžiant iš pranešimo, lieka neaišku, apie kokią tiksliai „specialiąją operaciją“ Ukrainoje kalbama – ar tai Rusijos įsiveržimas į šalį, ar savarankiška Baltarusijos specialiųjų tarnybų operacija.

Daugiau detalių žadama pateikti gegužės 31 dieną pasirodysiančiame filme „Dorogi domoi“ kanale ONT.

A. Lukašenka neigia, kad jo pajėgos dalyvauja kare Ukrainoje.

Ruošdamasi vasario 24 dieną pradėtai invazijai Rusija iš anksto dislokavo savo pajėgų Baltarusijoje, prisidengdama karinėmis pratybomis, ir vėliau pasiuntė jas atakuoti Ukrainos.

A. Lukašenka viešai palaikė šią operaciją ir per kovo pradžioje įvykusį susitikimą su V. Putinu tvirtino, Ukraina planavo užpulti Baltarusiją, bet Maskvos įsiveržimas neva užkirto tam kelią. Jis sakė atsivežęs žemėlapį, kad parodytų V. Putinui, iš kur turėjo būti surengta numanoma ataka, bet jokių įrodymų nepateikė.

A. Lukašenkos ir Vakarų santykiai smarkiai pašlijo, kai Minsko režimas griebėsi negailestingų represijų malšindamas istorinius opozicijos protestus, išprovokuotus nuo 1994-ųjų šaliai geležiniu kumščiu vadovaujančio lyderio ginčijamo perrinkimo 2020 metų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenka, vis labiau besikliaujantis Maskvos parama malšindamas bet kokį nepaklusnumą savo šalyje, yra vienas pagrindinių V. Putino karinės invazijos į Ukrainą rėmėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)